• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 29 Noiembrie , 2023

Copiii din Craica primesc o șansă cu ajutorul computerului. Educația digitală, o soluție modernă

Advertorial

De-a lungul unei căi ferate care nu mai funcționează, un kilometru și jumătate, casele sunt aranjate pe trei rânduri, lipite unele de altele. Păstrează mai bine așa căldura, iarna, și răcoarea vara.

Câteva au gard, dar multe arată ca un cort mai măricel. De cealaltă parte a liniei ferate, toalete improvizate din lemn se înșiră fără nici o rânduiala. Tot acolo, locuiesc, în cocioabe, cei mai săraci dintre cei săraci.

Nu este o imagine din trecut. Suntem la marginea orașului Baia-Mare, în 2023, în zona cunoscută drept Craica. Este locuită în majoritate de circa 2.000 de romi care își duc viața de pe o zi pe alta. Cei mai bătrâni sunt deja resemnați, dar mulți dintre ei au înțeles că pentru copiii lor educația rămâne singura șansă să se salveze.

Statul nu a reușit nici măcar să îi numere pe toți, așa încât nu este clar câți minori locuiesc în Craica. Oricum, câteva sute.

Șansa lor este reprezentată de Fundația de Voluntari Somaschi, una dintre cele nouă organizații câștigătoare ale programului „Susține un ONG”, finanțat de Fundația Orange.

O organizație cu experiență

Proiectul #ImpreunaReusim își propune să crească șansele de integrare a peste 100 de copii și tineri, majoritatea cu vârste între 8 ani și 12 ani, din comunitățile dezavantajate din Baia Mare, în special zona Craica, prin activități de alfabetizare digitală și de prevenție în domeniul sănătății, educație privind igiena, alimentația sănătoasă și despre riscurile adicțiilor.

 

Fundația de Voluntari Somaschi are mare experiență în sprijinirea copiilor și tinerilor cu vârste între 8 și 25 ani care au probleme sociale, situații de viață precare, orfani, copii ai străzii și alte categorii de copii și tineri care au nevoie de ajutor, căci și-a început activitatea în 1997.

 

Viața complicată a celor care locuiesc în Craica este cunoscută la nivel național și chiar internațional. Am mers în zonă împreună cu doamna Cristina, voluntar al Fundației Somaschi, pentru a vedea la fața locului munca pe care reprezentanții organizației o depun într-o comunitate vulnerabilă, dar și condițiile în care trăiesc copiii ce vin la cursurile de alfabetizare digitală și prevenție în domeniul sănătății.

 

„Să învețe ca să se poată angaja”

 

Trecem printre cocioabele înșirate pe lângă calea ferată scoasă din uz și ne oprim la o bojdeucă lângă care stă o femeie în vârstă, bunica Rodica, și mai mulți tineri.

 

Doamna Cristina îi cunoaște pe toți tinerii din această  parte de oraș, de la școală și de la cursurile susținute la Fundația Somaschi. Bunica Rodica și-ar dori ca toți de acolo să facă școală.

 

„Normal că ar trebui să facă școală. Și eu am făcut. Dacă nu ați fi fost dumneavoastră, doamna Cristina, niciunul de aici nu ar fi știut să citească. Eu le spun tot timpul să învețe ca să se poată angaja”, ne spune bunica Rodica.

 

Totuși, bătrâna nu este optimsită. Crede că lucrurile se schimbă greu, prea greu.

 

„Eu stau de 40 de ani pe Craica și pe aici totul este la fel”, se plânge.

 

Doar tinerii sunt mai optimiști. Pe drumul de întoarcere, neasfaltat, cu noroi desfundat de ploaie, ne întâlnim cu mai mulți copii care vin de la școală, îmbrăcați frumos. Toți o salută pe doamna Cristina cu bucurie. Se îmbrățișează cu unii dintre ei. Promit că vin la cursurile de alfabetizare digitală.

 

Sonia, o fetiță din clasa treia, a fost bucuroasă de revederea cu doamna Cristina.

 

„Îmi place să merg la cursuri. Vreau să învăț tot. Îmi place să învăț. Vreau să merg la liceu și vreau să ajung învățătoare”, ne spune Sonia, cu toată bucuria ei de copil.

 

 

„Dacă nu ar fi fost acest program de educație digitală, probabil copiii ar fi fost pe străzi”

 

De pe Craica am mers la sediul Fundației Somaschi. O fostă stație de transformare a fost amenajată pentru a servi organizației în proiectele pe care le derulează.

 

După programul de școală, copiii din Craica vin aici să urmeze programul de alfabetizare, iar voluntarii ne spun că sunt mulți interesați să participe.

 

Deja au adunat aproape de 100. Sunt organizați pe grupe de câte 10 copii în fața laptopurilor cumpărate în proiectul de alfabetizare digitală și ascultă de voluntarii care le arată ce trebuie făcut.

 

Vin de trei ori pe săptămână, un program mai dens, deoarece acasă nu au posibilități de a repeta, de a învăța în continuare.

 

„Lucrez de mai mult timp cu acești copii. Îmi place acest proiect și îmi place că avem un răspuns pozitiv din partea lor. Reușim să le deschidem acestora orizontul de cunoaștere. Aici văd lucruri noi, pe care nu le-au mai văzut. Acest proiect îi familiarizează cu tehnologia, care le va fi și utilă.

 

Din păcate, acasă, nu au posibilități, de aceea vin de mai multe ori pe săptămână și ne străduim să facem cât mai mult. Educația este o luptă împotriva sărăciei pe care toată lumea ar trebui să o ducă.

 

Pe lângă tehnologie, învață să se spele corect, să aibă o igienă corectă și eficientă. Acești copii învață ce este normalul. Ei nu au parte de normal, așa ca noi. Din păcate, normalitatea pe Craica este o noțiune inexistentă”, ne-a explicat doamna învățătoare Mariana, voluntar Somaschi.

 

Marin Muntean, voluntar și angajat Orange, ne vorbește despre rolul acestei organizații în derularea proiectului.

 

„Ne cunoaștem de mult, am colaborat pe mai multe proiecte și, împreună cu Bogdan Iluțiu, am realizat acest proiect care a fost apreciat de cei de la Fundația Orange. Noi, în cadrul companiei, avem un program care se aplică în toată țara, iar acest proiect de educație digitală și educație sanitară a fost foarte bine făcut.

 

Ne bucurăm acum să vedem laptopurile pe mese și pe acești copii cum se acomodează cu tehnologia. Dacă nu ar fi fost programul acesta, probabil copiii ar fi pe străzi”, ne-a spus tânărul.

 

„Și dacă reușim să scoatem doar un copil de aici, este un mare câștig”

 

Vasile este acum voluntar al Fundației Somaschi, dar anterior a fost chiar el beneficiar al programelor de inserție socială ale organizației. A reușit astfel să plece de pe Craica. 

 

Astăzi are o familie și serviciu. Din recunoștință, vine și îi ajută pe copiii din cartierul copilăriei sale să înțeleagă ce înseamnă, mai ales, educația și care sunt beneficiile ei.

 

„Și dacă reușim să scoatem doar un copil de aici, este un mare câștig”, acesta este crezul lui Vasile.

 

Pe lângă toți voluntarii care îi ajută pe copiii aflați în situații vulnerabile să vadă  care este normalitatea, stă coordonatorul Fundației de Voluntari Somaschi, Bogdan Iluțiu.

 

„Am început colaborarea cu Fundația Orange de mai mult timp. De fapt, domnul Marin Muntean este coordonatorul proiectului.

 

Tot discutând, i-am prezentat o situație a copiilor romi ce sunt în programele noastre și am subliniat lipsa digitalizării pentru ei. Așa  am ajuns la acest proiect câștigător și finanțat de Fundația  Orange.

 

Am primit laptopurile, iar voluntarii noștri fac aceste cursuri în care copiii sunt învățați să folosească tehnologia. Dar avem și cursuri de igienă și de alimentație sănătoasă. Le oferim câte o masă caldă, realizată de un bucătar profesionist, avem un psiholog care îi învață pe copii riscurile dependențelor, care sunt numeroase pe  Craica”, ne-a explicat Bogdan Iluțiu.

 

Am plecat de la Fundația Somaschi înainte de a se lăsa întunericul. Sediul Fundației este încă animat de copii și tineri. În clădire a fost amenajată și o sală de sport, așa că unii vin să facă mișcare.  

 

Mișcare pentru trup, mișcare pentru suflet și mișcare pentru comunitate. Căci numai mergând înainte lucrurile se pot schimba în bine.

 

Programul „Susține un ONG” este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajații Orange și dezvoltate alături de o organizație non-profit.

 

În 2023, programul „Susține un ONG” are 9 proiecte câștigătoare, care au primit finanțare din partea Fundației Orange.

 

    

 

    

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.