• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iulie , 2023

CONVORBIRI CULTURALE 2023. Ediția a XXXVII a

 În anul 1989, manifestarea se desfășura pe parcursul a șapte zile, de luni inclusiv duminică, iar ziua de 15 iunie a căzut într-o zi de joi. Pe parcursul săptămânii 12 - 18 iunie 1989 au venit la Petrova mai multe personalități, precum actorul Mihai Boghiță, protagonistul filmului „Neamul Șoimăreștilor”, ziaristul Valentin Hossu-Longin, care și-a lansat cartea „Soarele din poartă”, artista Liliana Pagu - interpreta unor piese muzicale pe versuri de Mihai Eminescu, poetul Ioan Alexandru, care l-a omagiat pe „Voievodul Limbii Române Mihai Eminescu”, la centenarul apusului său lumesc, iar Ansamblul Maramureșul i-a acompaniat, între mulți alții, pe Dumitru Fărcaș. Toți au răspuns invitației primarului de atunci al Petrovei, economistul Grigore Hontău, care l-a trimis ca sol cu invitațiile în țară pe profesorul Ion Petrovai. 

A fost organizată atunci, prima întâlnire a „fiilor satului” și au venit acasă petroveni din toată țara. Manifestarea a fost organizată de către Consiliul Popular Comunal Petrova, cu sprijinul tuturor instituțiilor de la nivelul localității, care au răspuns cu promptitudine solicitării primarului localității.

Ediția din acest an a Convorbirilor Culturale au fost organizată de către Fundația „Prof. univ. Dr. Gheorghe Bilașcu” și Cenaclul de Cultură și Artă „Mihai Eminescu” din Petrova, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, reprezentanța Maramureș, Ordinul Arhitecților din România, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația „Bogdan-Dragoș” a Urmașilor Nobilimii Maramureșene, Asociația „Fiii Leordinei”, Consiliul Local și Primăria Petrova, Parohiile Ordodoxe Române Petrova I și II, Liceul Tehnologic „Alexandru Filipașcu” Petrova, Căminul Cultural „Adrian Dohotaru” Petrova, Biblioteca comunală Petrova și Editura Țara Maramureșului.  

Manifestările au fost dedicate părintelui stomatologiei românești, prof. univ. Dr. Gheorghe Bilașcu, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la naștere și au debutat la Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Petrova, cu „Memento mori” - parastas de pomenire a Voievodului Limbii Române Mihai Eminescu, patronul spiritual al cenaclului petrovean; prof. univ. Dr. Gheorghe Bilașcu - mentorul Fundației petrovene care-i poartă numele. Gazdă a fost preotul paroh Petru Florin Pop, care a invitat un sobor format din preoții Dan Sidău, Gavriș Vancea, Vasile Luțai și Ion Petrovai, având ca protos pe fostul protopop de Vișeu, preot Grigore Andreica. De la biserica în fața căreia se află mormântul „doctorului de aur”, participanții s-au deplasat la Liceul Tehnologic „Alexandru Filipașcu” Petrova (localul Susani) unde primarul - inginer Ion Petrovai a rostit un cuvând de salut. Oaspeții au fost  invitați să viziteze expoziția de fotografii și documente intitulată „Umbre pe pânza vremii”, care oglindește viața și activitatea cenacliștilor și prietenilor întru Bine, Adevăr și Frumos din Petrova; exponatele au fost prezentate de către bibliotecar documentarist Maria Leordean, bibliotecar comunal Mihaela Pop și referent cultural - Maria Cocârcă. Profesor Dr. Ion Petrovai a prezentat conferința „Omagiu doctorului de aur” și a distribuit textul acesteia tuturor invitaților, care după ce au consultat tipăritura, au pus întrebări și au comentat cele prezentate. A urmat serialul „Maramureșeni de seamă”, în care s-au prezentat schițe de portret ale unor personalități maramureșene. În holul generos în care patronau tablourile celor sărbătoriți, Gheorghe Bilașcu și Mihai Eminescu, au vorbit: prof. univ. Dr. Ștefan Marinca despre prof. univ. Dr. Nicolae Iuga și i-a prezentat cartea acestuia „Cu lanterna lui Diogene prin Facultatea de Filosofie”, apărută la Editura Tribuna din Cluj-Napoca. A comentat lucrarea și profesorul Simion Iuga din Săliștea de Sus și a invitat pe cei prezenți la Simpozionul „Cultură și civilizație în Maramureș”, din 14 august. Preotul Dan Sidău a făcut o schiță de portret a academicianului Mihai Pop, activitatea și viața căruia este subiectul tezei sale de doctorat.

Doctorandul Lazăr Năsui a adus un „Laudatio” celor mai reprezentativi folcloriști maramureșeni, vorbind despre Tit Bud, Alexandru Țiplea și Ion Bârlea.

Cercetătorul Dr. Ion Boroica l-a evocat pe clericul cărturar din secolul al XIX lea, Laurențiu Mihali.

Semnatarul acestor rânduri a prezentat viața și activitatea marelui patriot din Marmația, Dr. Vasile Chindriș.

Preotul Gavriș Vancea l-a evocat pe fostul președinte al Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, maramureșean după mamă.

Juristul Gheorghe Botiș a prezentat crâmpeie din viața și activitatea învățătorului din satul său, Valea Stejarului, Teodor Mihnea, care a publicat folclor maramureșean în revista „Familia” din Pesta, în vremea lui Eminescu.

Dr. Alexandru Leordean a vorbit despre legăturile lui Eminescu cu Maramureșul și a schițaț portretele dr. Găvrilă Iuga și a primarului Găvrilă Ștrifundă.

Primarul teolog, Vasile Țiplea din Dragomirești a făcut portretul consăteanului său, medicul Gavril Iusco.

Noua secvență a programului a fost „Viața trece, cărțile rămân”, iar profesoara Măricuța Horj Petrovai a prezentat semnalul lucrării sale „Neamul Horjenilor”, în curs de apariție la Editura „Țara Maramureșului”, o carte de genealogie și a răspuns întrebărilor puse de către participanți.

Dl arhitect Dorel Cordoș și-a exprimat bucuria că a aflat lucruri inedite și la această ediție a „Convorbirilor Culturale”, a îndemnat participanții să nu aștepte sprijin de la forurile superioare care nu îl prețuiesc cum se cuvine pe Gheorghe Bilașcu, deoarece spijinul nu o să vină. Să facem în Maramureș ceea ce nu fac alte foruri culturale și să ne apropiem în toate acțiunile noastre tinerii, care sunt în număr mic, între noi. 

Preotul Dan Sidău a ținut să precizeze că „Centrul Pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul” din Sighetul Marmației stă la dispoziția celor care doresc să facă cultură și ne-a invitat pentru 16 iunie la Expoziția de sculptură a cărui curator este sculptorul Ioan Pop Vereta și este găzduită de amintitul centru.

Alexandru Leordean, în numele „grupului de la Petrova” a prezentat proiectul „Policlinica  omeniei - Dr. Gheorghe Bilașcu”, a difuzat conținutul lui printre participanți și le-a cerut opinii legate de cele propuse.

Președinta comisiei învățământ-cultură din cadrul Consiliului Local Petrova, prof Marieta Roman și primarul inginer Ion Petrovai au asigurat asistența că și în viitor manifestările culturale care se vor organiza în Petrova Maramureșului vor fi sprijinite de către autorități și vor înainta proiectul forurilor superioare.

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.