Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 13 August , 2007
Contempimago – un eveniment plastic deosebit
Martea trecuta, la Galeriile de Arta ale UAP din Baia Mare, a avut loc vernisajul celei de a doua expozitii personale a artistului plastic baimarean Dorel Topan. Un public numeros a tinut sa fie prezent la acest eveniment, Dorel Topan fiind deja un nume important in cadrul comunitatii artistice baimarene.
De la ultima sa expozitie personala, petrecuta cu un an si jumatate in urma, Dorel Topan si-a cristalizat un stil personal in cadrul caruia temele pe care le abordeaza cu predilectie sunt cele considerate a fi fundamentale in pop art: reclama si mijloacele de informare in masa. Se mai adauga si introducerea in opera de arta a unor obiecte de uz cotidian, nu doar a imaginii acestora, motiv pentru care am putut remarca un tablou lucrat in tehnica compozita, un rol important in ansamblul lucrarii avandu-l cateva articole din GAZETA de Maramures. Tema tabloului fiind blondele, am regasit – asa cum isi dorea artistul – cateva chipuri foarte familiare: Madona, Marilyn Monroe si Livia Sima, chipuri profilate sub un titlu dintr-un cotidian local, titlu ce face trimitere la un viol.
Cateva dintre lucrarile lui Dorel Topan par inspirate de Andy Warhol, artistul care initia in urma cu jumatate de secol doua cicluri de lucrari intitulate „Sticlele de Coca Cola” si „Cutiile de conserve”. Banalele cutii, pet-uri, bidoane si borcane sunt surprinse cu o obiectivitate aproape fotografica, chiar daca realitatea este uneori supradimensionata. Ce frapeaza mai mult la Dorel Topan nu este atat tehnica sa exceptionala de a reproduce imaginea unui anumit obiect, cat atmosfera bizara pe care aceasta reproducere o creeaza; pentru ca o camasa blue jeans intinsa la uscat pe un cablu de inalta tensiune este altceva decat o simpla camasa blue jeans.
O bogata paleta a subiectelor
„Expozitia Contempimago a lui Dorel Topan are, dupa parerea mea, mai multe unghiuri de abordare. Sigur ca face referire la contemporaneitate, la imaginea din contemporaneitate, lucru acesta se vede pe simeze, dar, in acelasi timp, cred ca se poate face referire si la ideea de contemplare a imaginii, de aplecare asupra elementelor pe care le avem in jurul nostru, cu care apoi artistul creeaza tot felul de imagini-simbol, imagini care, dincolo de aparenta de luciul materiei si de frumusetea obiectului in sine, de materialitatea si de descriptivismul dus pana la cel mai mic detaliu, cred ca se ascunde, de fapt, esenta simtirii lor, esenta lucrurilor profunde care pot sa stea in spatele unui obiect aparent banal.
De aceea Dorel Topan este un pictor interesant, pentru ca suscita interesul exact atunci cand am fi dispusi sa credem ca obiectul respectiv ar fi deosebit de banal si nu am avea nimic altceva de facut decat sa-l aruncam la gunoi. Chiar daca e vorba de o doza de bere mototolita sau de un mar mancat aproape in intregime, pentru Dorel Topan aceste elemente devin mijloace prin care el isi creeaza mesajul, isi incifreaza mesajul pe care doreste sa ni-l transmita si, cred eu ca reuseste cu deosebita maiestrie artistica, cu foarte mult talent si cu un simt al culorii care, in multe cazuri, este voit exacerbat spre contraste puternice, iar in alte cazuri, dimpotriva, este foarte bine strunit, potolit, tinut in umbra si atmosfera degajata de tablou este una de mister.
Una peste alta, expozitia lui Dorel Topan se constituie intr-un eveniment plastic deosebit care, cred eu, va suscita interesul publicului cunoscator si va atrage prin ineditul motivelor pe care Dorel Topan le foloseste in compozitiile sale. Iata ca Dorel Topan acopera prin aria preocuparilor sale o bogata paleta a subiectelor pe care le poate aborda, stapanind deopotriva tehnici diferite”, afirma Ioan Anghel Negrean.
O foarte larga adresabilitate
„Daca acum un an si jumatate, cu prilejul expozitiei Fete, infatisari si alte in-chipuiri, incercam sa investighez diferite directii, de data aceasta, pe parcursul ultimei perioade de creatie, am incercat sa-mi restrang sfera de cautari inspre un fel de realism contemporan cu motive luate in special din contemporaneitatea citadina, pentru a continua cu motivul ambalajului si cu personalitati intiparite in constiinta colectiva.
De asemenea, mi-am restrans foarte tare maniera de exprimare. Pot fi gasite in creatia mea radacini care vin dinspre pop art si dinspre hiperrealismul american. Cu siguranta, oricine poate sa-si dea seama ca am o foarte larga adresabilitate, ca incerc sa comunic cu publicul larg care, in mod nefiresc, in ultima vreme, s-a indepartat de Galeriile de Arta”, a declarat Dorel Topan.
Ioan BOTIS
ibotis@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.