• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2020

Construirea Depozitului Ecologic de la Sârbi intră în etapa finală

Proiectul „Sistem de management Integrat al Deșeurilor în județul Maramureș” (SMID) reprezintă, de mai bine de un deceniu, piatra de moară a administrației județene. Numai că, spre deosebire de ultimele 3 Consilii Județene și ultimii 3 președinți, actualul executiv al Consiliului Județean Maramureș este nevoit să rezolve definitiv problema deșeurilor, până în 2023. Proiectul nu mai poate fi amânat dincolo de această dată, pentru că acest lucru ar însemna restituirea fondurilor alocate. Or, având în vedere că numai fondurile europene se ridică la peste 60 de milioane de Euro, la care se adaugă alte 136 de milioane de lei alocate de Guvern, restituirea banilor ar duce, practic, Maramureșul la faliment.

În aceste condiții, SMID reprezintă o prioritate zero pentru președintele Ionel Bogdan. Și, după o analiză complexă a situației, s-a făcut deja un pas important pentru finalizarea proiectului. În ședința din 10 noiembrie, consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului „Construirea Depozitului Ecologic de la Sârbi”, investiţie care se realizează în cadrul proiectelor „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Maramureş” şi „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Maramureş”.
Valoarea proiectului este de 260.798.372,15 lei, lucrările de execuţie prevăd construirea unui depozit ecologic de deşeuri conform, compus din 4 celule, având capacitate totală de 1.946.466,4 mp şi o suprafaţă a depozitului propriu-zis de 11,847 ha.


„Este un proiect care s-a prelungit prea mult. Am analizat din secunda zero în care am preluat președinția Consiliului Județean Maramureș toate posibilitățile privind acest proiect. Concluziile sunt că am aprobat indicatorii tehnico-economici în ședința de consiliu județean, vom scoate în cel mai scurt timp la licitație lucrările rămase de executat și vom selecta un operator economic serios care să ducă la bun sfârșit acest proiect. Este foaarte important pentru noi să finalizăm acest depozit ecologic, pentru că altfel riscăm să dăm înapoi peste 60 de milioane de euro din fonduri europene plus 136 de milioane de lei alocați de Guvernul Orban pentru finalizarea acestui proiect. Practic, acest proiect are o valoare de aproximativ 260 milioane de lei și avem ca termen de realizare anul 2023, cel târziu”,
președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.