• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 21 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 24 Martie , 2012

Dr. Constantin Opriş, o viaţă dedicată vieţii

Personalitate marcantă a vieţii medicale maramureşene, Dr. Constantin Opriş şi-a dedicat două decenii din viaţă slujirii Spitalului judeţean. Întreaga sa existenţă a fost pusă însă în slujba oamenilor, a vieţii. Astăzi, cea mai importantă instituţie sanitară din judeţ îi poartă numele.
În acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” aniversează 40 de ani.

Un moment unic, legat de o personalitate unică: Dr. Constantin Opriş. Construit în perioada 1967-1972, de către Trustul de construcţii Industriale Oradea, Şantier Baia Mare (director ing. Romulus Couţi), după un proiect unic al arhitectului dr. Mihai Enescu, o adevărată ” uzină de sănătate” la acea vreme, noul edificiu spitalicesc era situat între primele patru ca mărime din ţară, alături de instituţiile similare din Constanţa, Craiova şi Galaţi. Primul Director al acestui spital, încă din perioada de construcţie a lui, a fost doctorul Constantin Opriş. Pentru a omagia personalitatea medicală de excepţie a celui care a fost ctitorul acestui spital al maramureşenilor şi care şi-a dedicat două decenii de viaţă pentru înălţarea, buna funcţionare şi ridicarea calităţii serviciilor de sănătate oferite, spitalul îi poartă azi, cu mândrie numele. Dr. Constantin Opriş s-a născut la 3 iunie 1924 în Tăşnad, jud. Satu Mare. A urmat Facultatea de Medicină din Cluj, pe care a absolvit-o în 1951. În perioada 1951-1952 este medic consultant pediatru la Spitalul din Baia Mare, apoi, timp de un an, şeful secţiei de pediatrie a spitalului din Cehu Silvaniei, după care, vreme de 12 ani, devine şef al aceleaşi secţii şi director al spitalului Carei. Între 1968-1970 este director al Direcţiei Sanitare Maramureş. Apoi a devenit primul director al spitalului judeţean, funcţie care a ocupat-o timp de 20 de ani, până în 1990. A devenit prin concurs medic primar încă în 1965 şi a fost autorul a numeroase lucrări ştiinţifice de specialitate. În 11 ianuarie 1972 a inaugurat spitalului judeţean, în prezenţa ministrului sănătăţii de la acea dată, Dan Enăchescu. A avut un merit important în atragerea de specialişti valoroşi, profesori universitari. Pentru eforturile sale a primit Ordinul “Meritul Sanitar” şi “Medalia Muncii”

“Când am venit în Baia Mare în martie 1965 am auzit că ar fi posibil să se construiască aici un spital general de regiune, de mare capacitate. Era într-adevăr foarte necesar, deşi se afla în faza de construcţie finală un spital de boli pulmonare cu o capacitate de 310 paturi şi policlinică, şi aceasta era pe măsura morbidităţii în special de tuberculoză, mai ales în Maramureşul Istoric şi oraşul Baia Mare. Pentru o imagine generală care a constituit motivaţia, trebuie să precizez că toate secţiile spitalului, cu excepţia celei de obstetrică-ginecologie se aflau înghesuite într-o fostă clădire a asigurărilor sociale de pe strada Vasile Lucaciu, actualmente Spitalul de boli contagioase, dermato-venerice şi psihiatrie”. – Dr. Constantin Opriş, la împlinirea a 30 de ani de viaţă a spitalului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.