• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

Consiliul Local, de la ordinară, la sublime

În ultima zi a lunii ianuarie, consilierii băimăreni s-au adunat în sala Europa pentru prima şedinţă ordinară a CL din acest an.

 
 

Proiecte de hotărâre destul de multe, o prezenţă bună şi o atmosferă ce nu prevestea nimic neobişnuit. Aleşii s-au aşezat pe scaune, în formaţia obişnuită, deja, a noului CL. Şi totuşi, la un nou an s-a înregistrat o premieră politică, mai ales. Consilierii liberali, se pare, practică un joc periculos! Nu ne bucurăm, chiar dacă ar fi ceva mai multe de scris, situaţia în care ne-au aruncat guvernanţii nu permite ca administraţia băimăreană să facă paşi greşiţi.

 

După ce s-au aşezat la masa cavalerilor din administraţie, consilierii au început scurtele informări interpersonale. Fiecare are ceva de spus, mai ales doamnele consilier. Dar nici bărbaţii aleşi nu se lasă mai prejos. Ba un banc, ba o idee, ba o propunere sau o continuare a vreunei discuţii de prin comisii. Deja consilierii din actualul CL se mişcă natural, nu au probleme, au învăţat chiar şi cum se butonează la chestia aia de vot. Ce mai, consilieri adevăraţi.

 

Bătrânii consilieri, a se citi cei cu experienţă, urmăresc cu coada ochiului elucubraţiile mai tinerilor colegi, a unora dintre ei. Cu toate acestea, actualul CL este mult mai echilibrat, probabil cel mai echilibrat CL dintre cele de până acum. Şi totuşi codiţa lu’ ăla rău s-a strecurat, la un moment dat, în dezbateri.

 

La primul punct a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare inginerului geolog Dumitru Istvan, un titlu acordat post-mortem.

Deoarece geologul este mai puţin cunoscut de mulţi, Teodor Ardelean a vorbit despre personalitatea geologului băimărean.

Au urmat câteva proiecte votate în unanimitate, după care a venit un moment mai greu de văzut în Consiliul Local.

Proiectul de hotărâre prin care se alocau 300 de mii de lei asociaţiilor şi fundaţiilor care se ocupă de persoane cu dizabilităţi a iscat un scurt şi intens schimb de replici între primarul Cătălin Chereceheş şi consilierul liberal, Călin Bota. În aparenţă, nu au fost probleme deosebite, dar tensiunea a existat.

Comisia 1, cea de buget-finanţe, a dat aviz favorabil cu amendamentul de 250 de mii de lei în loc de 300 de mii lei.

 

Înainte de votarea amendamentului, primarul Cătălin Cherecheş a explicat raţiunile pentru care s-au alocat 300 de mii lei şi de ce Comisia 1 ar trebui să se mai gândească la amendamentul propus. Bota a spus că trebuie să se întrunească Comisia pentru câteva zeci de secunde pentru a vedea dacă rămâne amendamentul. Primarul a spus că există transparenţă în luarea deciziilor în CL, drept urmare se poate discuta deschis. Bota a insistat să se grupeze la uşa de la intrare. El s-a ridicat de la masă şi a cerut membrilor comisiei să vină cu el. Primarul a cerut ca să fie consultat CL, aşa cum cere regulamentul, dacă se pot retrage. Bota şi comisia nu au auzit sau nu au vrut să audă şi s-a iscat o minibusculadă verbală.

Apoi, Bota a venit şi a anunţat că este retras amendamentul buclucaş. Totul este bine când se termină cu bine. Şi totuşi…

 

Dincolo de faptul că aleşii nu îşi permit să nu voteze proiecte de hotărâre cu mare impact social, s-a văzut că de la mazilire lui Cătălin Cherecheş, liberalii băimăreni au o misiune destul de grea. Umbla vorba prin târg cum că liberalii au primit mandat de la Bucureşti să pună beţe în roate proiectelor promovate de primarul rebel, Cătălin Cherecheş.

Se spune că răzbunarea este arma prostului, dar nu este cazul în CL, poate la Bucureşti. Surprinzător a fost faptul că unii consilieri liberali au salutat într-un mod cazon, dar oarecum slugarnic, decizia celor din Bucureşti. Mai mult, se spune că aleşilor liberali le-a fost interzisă manifestarea liberă, liberală a opiniei. De acum, „ciocu’ mic şi executarea!”. Viaţă grea pentru un partid care, cel puţin în Baia Mare, avea pretenţia de partid-lider.

 

Un alt subiect destul de discutat, în spatele uşilor închise a fost cel prin care se aprobă asigurarea resurselor financiare pentru cetăţenii care locuiesc în blocurile ce vor fi reabilitate termic. Iniţial, mai mulţi consilieri au cerut ca această contribuţie să fie de 20% din valoarea lucrărilor ce se vor executa. Primarul Cătălin Cherecheş a cerut ca această contribuţie să fie de 10%, deoarece majoritatea celor care locuiesc în blocurile ce vor fi supuse reabilitării termice au salarii mici sau pensii mici.

La acest proiect raţiunea a învins şi s-a votat aşa cum a propus primarul, cu cerinţa ca cei care au venituri de peste 1000 lei să plătească contribuţia integral la demararea construcţiei, iar cei care au un venit sub 1000 lei vor plăti în rate.   

 

Au mai fost discuţii interesante la un proiect ce viza Ocolul Silvic Baia Mare. Proiectul de pe ordinea de zi prevedea o prezentare a raportului de activitate pe 2012 şi un raport pe 2013. Evident că pe acest an erau estimate cheltuieli pe diverse proiecte.

Primarul băimărean a ţinut să precizeze că nu se poate discuta de alocarea de fonduri până ce nu va fi votat bugetul oraşului, respectiv pe la jumătatea lunii februarie. Şeful Ocolului, Leşan Maftei, a spus că ei nu doresc bani de la buget doar pentru cele două proiecte europene pe care le vor realiza, respectiv cota de cofinanţare. Leşan a mai spus că restul activităţii se va realiza din fonduri proprii. Primarul a spus că a văzut că sunt lucrări de reabilitare a unor cabane şi altele. Leşan a spus că nu vor cere bani, ci vor folosi fonduri proprii, atât cât vor avea, dacă rămân fără, nu vor mai face ce au în plan. A intervenit şi Bota, lucrează la Ocol, iar discuţia a fost de neînţeles, până la urmă. Leşan spunea una, Bota altceva, cel puţin pentru noi, cei care nu ne ştim cu chestiile astea mai subtile. Concluzia a fost că vom vedea ce se va întâmpla!

Şedinţa a continuat fără alte probleme, dar tensiunea liberală stă pitită în colţurile rotunde ale sălii Europa. Începe războiul!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.