• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2013

Consiliul Local Baia Mare şi Cupele României

Consiliul Local Baia Mare s-a întrunit în şedinţă ordinară la sfârşit de mai pentru a dezbate peste 40 de proiecte de hotărâre. Au fost prezenţi toţi aleşii băimărenilor, de la stânga spre dreapta.

 
 

Fără să fie foarte cald, sala Europa, sala de şedinţe a CL, a fost însufleţită de către freamătul aleşilor şi al funcţionarilor Primăriei. Se vorbea în grupuri şi se aştepta ceva. Până la urmă a venit primarul Cătălin Cherecheş, au apărut fetele de la HCM Baia Mare, au venit cupele câştigate de fetele de aur ale handbalului maramureşean.

Primarul şi-a pus tricolorul şi le-a oferit fetelor o plachetă, flori şi mulţumiri pentru realizările din acest an. Primarul a fost secondat de liderii grupurilor de consilieri, Ştefan Pop, Călin Bota, Istvan Ludescher, Dănuţ Mureşan. Au fost aplaudaţi antrenorii, conducerea clubului şi jucătoarele.

După acest moment a urmat un altul la fel de festiv. Primarul a mulţumit şi clubului de şah din Baia Mare, câştigătoarea Cupei României la şah, o performanţă la fel de notabilă ca şi a fetelor de la handbal.

 

A trecut momentul festiv, iar sala de şedinţe s-a golit de medalii şi miasme de performanţă. Au rămas aleşii băimărenilor să dezbată proiecte de hotărâre importante pentru comunitate.

Primele au curs în nota obişnuită a şedinţelor de CL. Printre cele care au un interes mare: s-au ajustat tarifele la biletele URBIS. De la 1,9 lei, a fost ajustat preţul biletului la 2 lei, s-a aprobat modalitatea de plată a preţului pentru locuinţele construite din fondurile statului şi cumpărate de chiriaşi. Astfel, se va da un avans de minim 30%, iar preţul locuinţei se va achita în rate egale în maxim şase luni de zile.

 

După aceste proiecte care au mers uşor s-a ajuns la problema Pieţei Izvoarele.Primarul Cătălin Cherecheş a spus că această piaţă şi cea de la Albina sunt o ruşine pentru oraş şi trebuie să fie delegată gestiunea serviciilor de modernizare, întreţinere, administrare. Altfel spus, cei care s-au angajat să facă modernizarea Pieţelor nu au făcut nimic. Consilieri ai partidelor au luat cuvântul şi au spus în esenţă acelaşi lucru. Nu se mai poate aşa!

A existat şi opinia că Primăria ar trebui să realizeze o piaţă a municipiului în respect pentru cetăţeni şi producători. Problema este destul de încâlcită.

După cum se ştie, povestea Pieţei Izvoarele este de când lumea. Imediat după Revoluţie, forţele oculte au profitat de bulibăşeală şi au pus mâna pe una dintre cele mai mari afaceri ale oraşului. Aproape 20 de ani, băimărenii au beneficiat de servicii proaste, de mafia din pieţe, de tot ce este mai mizerabil în ceea ce numim piaţă de alimente. Circulă o mulţime de poveşti cu afacerile ce s-au făcut în aceste pieţe, iar dacă ele sunt adevărate, înseamnă că toţi care au condus, care au controlat s-au mânjit cu mierea unor pieţe amărâte da alimente.

În acest moment este dificil să descâlceşti ceea ce s-a încâlcit atâţia ani. Poate soluţia pieţelor mobile în cartiere ar mai da o şansă producătorilor din jurul Băii Mari.

 

Un alt moment interesant a fost oferit de Ocolul Silvic. Pe ordinea de zi a şedinţei a fost şi numirea membrilor CA al Ocolului Baia Mare. Primarul de Baia Mare a propus ca indemnizaţia de membru al CA să fie la nivelul celorlalte societăţi aflate în subordinea CL, respectiv 300 de lei, brut. În proiect era prevăzut 500 de lei.

De asemenea, primarul a spus că nu prea este moral ca şeful de Ocol, Leşan Maftei, să fie şi membru în CA. Adică el să fie cel care se controlează pe el însuşi. Ca o ciudăţenie, legea permite astfel de chestiuni. Maftei a fost luat pe nepregătite şi a răspuns că el poate să se retragă.

A urmat un schimb de replici cu mai mulţi consilieri, iar finalul a fost că, probabil, se va scoate postul de şef la concurs, Maftei având posibilitatea de a se înscrie la concurs.

 
 
Romaltyn, respins
 
 

La capitolul Diverse, au fost două puncte interesante. Problema cinematografului Dacia. Din borderou a rezultat că a fost făcută o ofertă de vânzare a imobilului, dar în timpul dezbaterilor din Comisii a reieşit că Primăria are în continuare proces cu cei care deţin Dacia. Aşa că s-a dat o amânare până la soluţionarea litigiilor.

Afacerea Dacia este din categoria celor care sunt de neînţeles.

O altă mare porcărie care s-a făcut pentru mai binele unor nesimţiţi care au tot beneficiat de acest oraş.

 

De la Dacia s-a ajuns la Romaltyn. Societatea a depus o plângere prealabilă de revocare a HCL 120/2013. Primarul de Baia Mare a luat cuvântul şi a spus că este de aceeaşi părere şi că menţine HCL-ul în cauză.

 

Cătălin Cherecheş a spus că a solicitat un punct de vedere al celor care realizează PUG-ul oraşului, iar într-un răspuns pe mai multe pagini, arhitecţii şi specialiştii antrenaţi în elaborarea PUG-ului au dat dreptate Consiliului Local, a afirmat primarul băimărean.

Mai mulţi consilieri au luat cuvântul şi au spus că vor vota împotrivă.

S-a votat deschis. A fost o abţinere a consilierului PSD, Dumitru Matei. Restul au respins plângerea prealabilă.    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.