• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 14 Noiembrie , 2018

Consiliul Județean - partener în proiectul Summitul Tinerilor, ediția a III-a

Potrivit scriitoarei Virginia Paraschiv, acest prim volum este prezentarea unui dosar de urmărire informativă realizat împotriva lui Mihai Ganea, de către Securitate, în timpul regimului comunist. Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a mulțumit pentru acest volum, exprimându-și speranța că astfel de fapte odioase nu se vor mai întâmpla în România. Consilierul județean Teo­dor Ardelean și-a exprimat solidaritatea și simpatia față de cei doi autori, ară­tându-se uimit de curajul pe care l-au avut, acela de a solicita dosarele și, mai mult, de a face publice informațiile adunate de-a lungul timpului. Și consilierul județean Anton Rohian a arătat că acest volum merită studiat cu mare atenție, în timp ce vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a transmis gândurile sale de prețuire față de Virginia Paraschiv și Mihai Ganea.

După debutul ședinței s-a adoptat un Acord de cooperare între Agenția Na­țio­nală a Funcționarilor Publici și Județul Maramureș prin Consiliul Jude­țean, cu privire la organizarea Reuniunii grupului de experți în domeniul selecției de personal din cadrul Oficiului European pentru Selecția Personalului – EPSO. Scopul acordului îl reprezintă colaborarea celor două instituții în vederea organizării și bunei desfășurări a evenimentului privind calendarul actualizat al reuniunilor informare organizate în România pe durata mandatului la Președinția Consiliului UE, respectiv Reuniunea grupului de experți în domeniul selecției de personal din cadrul Oficiului European pentru Selecția Personalului, în perioada 11 – 12 martie 2019 în Baia Mare, Maramureș.

Următoarele două proiecte aprobate sunt în domeniul sănătății. În luna iulie 2018 s-a lansat în cadrul POR 2014 – 2020 un apel pentru proiecte retrospectiv, existând posibilitatea recuperării din fonduri europene a sumelor investite pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală în Ambulatorii și Unități Primiri Urgențe din cadrul spitalelor, respectiv lucrări de reabilitare / extindere / modernizare aferente acestora. La solicitarea expresă a Ministe­rului Sănătății, de implicare și sprijin a Consiliilor Județene în această acțiune, a fost semnat un Acord de Parteneriat între Ministerul Sănătății (lider de proiect), Județul Maramureș, Județul Sălaj, Spitalul Județan de Urgență Zalău, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș, Spitalul de Recuperare Borșa, Spitalul Municipal Sighetu Marmaței. Este vorba despre proiectul „Îmbunătățirea accesului populației din județele Sălaj și Maramureș la servicii medicale de urgență”, în vederea promovării spre finanțare în cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului este de 7.727.224,32 lei (inclusive TVA), din care valoarea totală eligibilă este de 7.727.224,32 lei și valoarea totală neeligibilă de 0 lei.

Al doilea proiect din domeniul medical adoptat de consilierii județeni în ședința extraordinară este cel privind „Asigu­rarea accesului la servicii de sănătăte în regim ambulatoriu pentru populația județului Maramureș”, în vederea pro­movării spre finanțare în cadrul POR 2014 – 2020. Pentru a fi recuperate din fonduri europene sumele investite pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală în Ambulatorii a fost încheiat un acord de parteneriat, unde lider de proiect este Ministerul Sănătății, iar par­tenerii sunt: Județul Maramureș, Spi­talul Județean de Urgență „Dr. Cons­tantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Oră­șenesc Târgu Lăpuș, Spitalul de Recuperare Borșa, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul de Pneumo­ftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.
UAT Județul Maramureș în calitate de Partener 2 va fi implicat în activitatea de management necesară implementării proiectului și activitatea de informare și publicitate. Proiectul propus este în va­loare de 9.599.869,79 lei (inclusiv TVA), din care partea aferentă cofinan­țării a UAT Județul Maramureș este de 3.675,45 lei, reprezentând 0,038% din valoarea eligibilă a proiectului.
Al patrulea și ultimul proiect adoptat în ședința din 1 noiembrie a fost cel pri­vind încheierea unui Acord de coope­rare cu Federația Organizațiilor Negu­ver­namentale de Tineret din Mara­mureș în vederea realizării în comun a proiectului Summitul Tinerilor, ediția a III-a, din cadrul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România. Proiectul cuprinde mai multe acțiuni care se vor desfășura pe raza municipiului Baia Mare și își propune să creeze contextul pentru ca tinerii lideri din țară să înțeleagă mai bine oportunitățile care derivă din apartenența României la Uniunea Europeană și modul în care vocea tinerilor poate conta în deciziile europene.
Prin Hotărârea Consiliului Județean Ma­ra­mureș nr. 175/2017 s-a aprobat Declarația de intenție de sus­ținere a candidaturii municipiului Baia Mare la titlul de Capitala Tineretului din România 2018 – 2019. Aleșii județeni au votat pentru aprobarea Acordului de cooperare, dar și pentru acordarea unei susțineri financiare în sumă de 50.000 de lei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.