• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 August , 2024

Consiliul Județean Maramureș dotează Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare cu echipamente moderne pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale

Consiliul Județean Maramureș anunță demararea unui nou proiect de investiții în sănătate prin care Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare va fi dotat cu echipamente și materiale pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale. Valoarea totală a investiției este de 693.000 de euro, iar finanțarea a fost obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Termenul de implementare a proiectului este luna noiembrie 2024.

Investiția vizează creșterea calității serviciilor medicale și a siguranței pacienților prin reducerea riscului de apariție a infecțiilor asociate asistenței medicale, creșterea capacității de control a infecțiilor nosocomiale, reducerea riscului de expunere a pacienților și a personalului medical și non-medical prin dotarea compartimentelor relevante cu aparate, dispozitive și echipamente specifice și creșterea gradului de confort al pacienților.

Spitalul va fi dotat cu un analizor automat de microbiologie MALDI-TOF, autoclave verticale, hote bacteriologice clasa II, frigidere de laborator, un incubator cu CO2, incubatoare de microbiologie, un analizor automat de biologie moleculară pentru detecția Clostridium difficile, un analizor de imunofluorescență pentru detecția rapidă a infecțiilor, un instrument pentru verificare și monitorizare microbiologică a suprafețelor, microscoape, un analizor automat de microbiologie pentru identificare și antibiogramă, nebulizatoare Clean Easy și Nocospray, un sistem de ventilare cu filtru HEPA, maceratoare antimicrobiene, sisteme pentru compactarea și izolarea etanșă a materialelor contaminate, mașini de spălat instrumentar, un sistem combinat de dezinfectare UV-C și O3, dispozitive biocid 360 UV, dispozitive biocid cu montare pe perete și dispozitive biocid Bio UV-Box.

Această nouă investiție în dotarea Spitalului de Boli Infecțioase completează portofoliul de proiecte de aproape 120 de milioane de euro, aflat în diverse etape de implementare, pe care Ionel Bogdan, președintele administrației județene, și echipa sa l-au asigurat din dorința de a susține sănătatea maramureșenilor.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș:M-am străduit să aduc spitalele maramureșene din subordinea Consiliului Județean la un nivel superior prin investițiile realizate pentru reabilitarea lor, pentru asigurarea unor condiții decente și dotarea cu aparatură medicală modernă. Toate acestea din dorința de a proteja sănătatea maramureșenilor, care a fost, este și rămâne o prioritate pentru mine.

Avem un portofoliu de proiecte de aproape 120 de milioane de euro doar la acest capitol, cu care mă mândresc și pe care am reușit să îl realizez de la zero în acest mandat, împreună cu echipa mea din Consiliul Județean. O parte dintre acestea au fost finalizate deja, altele se află în diverse etape de implementare. În urma mea, la președinția administrației județene rămân spitale reabilitate și moderne, specializări și servicii medicale noi, dar și condiții mai sigure de spitalizare pentru maramureșeni”.

Investițiile din ultimii patru ani înseamnă spitale reabilitate, dotări de ultimă generație, condiții moderne, dar și specializări și servicii medicale noi:

1.      Instalarea unui sistem de detectare/ semnalizare/ alarmare a concentrației de oxigen și modernizarea/ extinderea infrastructurii electrice și de fluide medicale în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”. Valoare: 2 milioane euro. Finalizat în decembrie 2023.

2.      Dezvoltarea unei noi secții de Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Valoare: 2 milioane euro. Finalizat în septembrie 2022.

3.      Montarea unui parc fotovoltaic la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Valoare: 1,63 milioane euro. Finalizat în decembrie 2023.

4.      Construirea Centrului de Terapii Alternative „Althera” destinat copiilor cu nevoi speciale în județul Maramureș. Valoare: 3,5 milioane euro. Finalizat în iunie 2023.

5.      Modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Valoare: 3,3 milioane euro. Stadiu: în execuție.

6.      Extinderea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Valoare: 3,4 milioane euro. Stadiu: în curs de execuție, termen de finalizare: februarie 2025.

7.      Dotarea și renovarea cabinetului de planificare familială din cadrul Spitalului Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Valoare: 14 mii euro. Stadiu: în curs de execuție, cu termen de finalizare în vara acestui an.

8.      Dotarea compartimentului de terapie intensivă neonatală din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” cu aparatură medicală de înaltă performanță. Valoare: 1 milion euro. Stadiu: în faza de achiziție, finalizare în septembrie 2024.

9.      Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”. Valoare: 1 milion euro. Stadiu: este aprobată cererea de finanțare, se așteaptă contractarea.

10.  Construirea unui bloc operator și a unei Unități de Primire Urgențe noi la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Valoare: 91 milioane euro. Stadiu: urmează depunerea cererii de finanțare.

11.  Dotarea serviciului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” cu echipamente performante. Valoare: 2 milioane euro. Stadiu: aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Maramureș în iunie 2024, finanțare prin Programul Național de Sănătate.

12.  Realizarea investițiilor în infrastructura Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” pentru diagnosticarea și tratarea cancerului. Valoare: 4,8 milioane euro. Stadiu: aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Maramureș în iunie 2024, finanțare prin Programul Național de Sănătate.

13.  Deschiderea extensiei Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în Baia Mare, unde în 2023 au absolvit primii 60 de studenți.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.