• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

Consilierii locali compromit relaţiile internaţionale

Orgoliile politice din Consiliul Local Vişeu de Sus iau o turnură tot mai periculoasă. Oraşul din Maramureşul Istoric şi-a compromis relaţia cu austriecii, care în ultimii ani ne-au sprijinit cu tot ce au putut.

 
V-am mai spus că în Consiliul Local Vişeu de Sus se iau de multe ori decizii care sfidează logica, însă zilele trecute a venit „cireaşa de pe tort”. Ne-am interesat despre ultima şedinţă de CL, cu atât mai mult cu cât auzisem că s-a pus la cale înlocuirea viceprimarului: „Săptămâna aceasta CL a încercat să schimbe viceprimarul, dar nu s-a dat aviz favorabil din partea primarului, şi atunci s-a retras hotărârea de pe ordinea de zi. Eu m-am luptat cât am putut, şi l-am anunţat de asta şi pe viceprimar care-i în concediu. Şi până la urmă s-a retras punctul de pe ordinea de zi. Totul pare de fapt un exerciţiu de imagine aiurea, împotriva legii şi a bunului simţ şi a normalităţii. Nu ştiu dacă vor mai încerca să-l schimbe pe viceprimar. Dar viceprimarul nici nu-mi mai răspunde la telefon, de parcă aş fi vinovat că vor să-l schimbe. I se bagă în cap tot felul de prostii. Dar nu va fi schimbat viceprimarul pentru că nu las eu. A doua zi atac în Contencios hotărârea de consiliu”, spune primarul Vasile Ciolpan.
Dar au fost alte probleme în ultima şedinţă: „Sala de sport au dat-o înapoi la Şcoala Nr. 1. Înainte noi am luat sala pe Consiliul Local şi terenul de fotbal pentru că avem un parteneriat cu un oraş din Austria care ne-au promis că ne ajută să punem la punct baza sportivă. Prin faptul că au trecut sala de sport înapoi la şcoală ne-am compromis toată relaţia dintre noi şi austrieci”, ne-a declarat Ciopan. Austriecii au adus până acum în Vişeu de Sus două maşini pentru pompieri, au adus un utilaj pentru descarcerare, au dotat mai multe şcoli, au adus tiruri de mobilier, au adus utilaj pentru curăţat pardoseala la sala de sport şi multe altele. „Dacă se va întrerupe această relaţie, Vişeul va avea de pierdut zeci de mii de euro, asta doar din cauza unor ambiţii prosteşti. Pentru că acea sală vrea cineva să o repartizeze la Şcoala Nr. 1 şi să-şi pună copilul responsabil acolo. Asta e toată chestia. Şi atunci rămâne nedotată. Dar problema este că terenul de fotbal e într-o stare deplorabilă. Iar după ce am luat legătura cu austriecii, ne-au cerut necesarul de materiale pentru tribună, împrejmuire şi dotări, iar acum bineînţeles că toate cad”, ne-a mai spus primarul. I-am cerut lui Vasile Ciolpan să ne spună mai exact cine este interesat să-şi „bage copilul să administreze Sala de sport”: „un consilier local vrea să-şi bage copilul să administreze sala de sport. Este şi administrator la Şcoala nr. 1, domnul Ioan Vanjurec, fost viceprimar”.
Cum au reacţionat austriecii când au auzit ce se întâmplă la Vişeu de Sus? „Cei din Austria au spus că nu ne mai ajută, că ei au vrut să ajute Consiliul Local şi comunitatea. Dar CL, din ambiţie, a dat sala înapoi la Şcoală. Nici nu s-au gândit ce efect are decizia, că pe ăştia nu-i interesează efectul. Ei ar face orice împotriva normalităţii. Este strigător la cer! Consilierii PD-L, PSD şi cu doi liberali care au trecut de partea lor fac toate acestea”, ne-a mai spus primarul plin de năduf.
Reamintim că după retrocedarea sediului Primăriei, s-au blocat toate demersurile de recuperare a clădirii. Asta din cauză că în CL nu se aprobă contractul de închiriere. Tocmai de aceea l-am întrebat pe primar cum stau lucrurile în momentul de faţă.
 
„Nici în ziua de azi CL nu a aprobat contractul de închiriere pentru sediul Primăriei. Din cauza asta noi dăm câte 1,5 miliarde lei vechi chirie pe an, dar nu-i interesează. Dacă era aprobat contractul, banii ăştia ar fi intrat în contul de achiziţie a clădirii. Dacă era aprobat contractul de închiriere, puteam să iniţiez documentaţia pentru un proiect de hotărâre de guvern să ne dea bani pentru clădire. Dar eu, dacă nu pot să demonstrez că această clădire nu este a noastră, şi că stăm în chirie în ea, nici cei de la Bucureşti nu pot să ne dea bani. Altă clădire nu putem face pentru că nu avem fonduri, nici teren şi nici nu se poate în condiţiile actuale. Asta-i o clădire reprezentativă pentru Primărie. Plus că fiind monument istoric, putem să obţinem bani pentru reabilitare. Dar nu s-a putut nici asta din cauza „inteligenţei” unor consilieri. S-a încercat pe orice cale să mă scoată pe mine vinovat de retrocedare. S-a scos chiar o hotărâre de CL să se ocupe ei de recuperarea clădirii. Dar, fiind documente clare şi cercetare DNA, nu s-au mai putut băga. Avizul favorabil era dat proprietarului” - a spus Vasile Ciolpan.
 
„De exemplu, joia trecută consilierii nu s-au prezentat la şedinţa de consiliu şi nu am avut majoritate. Iar acum au declanşat şedinţă extraordinară. Dar au luat toate punctele noastre de data trecută şi s-au trecut ei iniţiatori, iar în felul acesta au votat în majoritate. Asta cu toate că unele proiecte nici nu aveau avizul comisiilor de specialitate, iar altele nu aveau avizul primarului. Cu toate astea, le-au trecut. Eu pot foarte bine să le atac la Prefectură, dar mă mai gândesc la asta, pentru că n-are rost să mă bat cu morile de vânt. Ideea este că dacă iniţiez eu un proiect nu-i bun, dar dacă pe acelaşi proiect se trec ei iniţiatori atunci e bun şi trece în CL. Ăsta e PD-L şi PSD, bunul nostru colaborator din USL” - Vasile Ciolpan, primar Vişeu de Sus.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.