Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Consilierii locali băimăreni, din nou liniștiți!
Pe ordinea de zi au fost opt proiecte de hotărâre, printre ele fiind câteva cu potențial mare de dispute.
S-a revenit cu un proiect pe tema abonamentelor pentru pensionarii de peste 70 de ani, respectiv gratuitate totală pentru aceste abonamente. Primarul băimărean a prezentat pe scurt proiectul și a subliniat faptul că aceste abonamente trebuie acordate fără nicio taxă.
Consilierii au votat favorabil, chiar și cei care în precedenta ședință erau pentru o taxă de 5 lei.
La discuții s-a înscris Ștefan Lupșe, care în cel mai comunistoid mod cu putință a început să mulțumească primarului pentru acest proiect de hotărâre. Până și Cătălin Cherecheș a fost deranjat de laude... și a cerut consilierilor să nu mai procedeze astfel.
Un alt proiect ce a suscitat multe discuții a fost cel cu aprobarea unui studiu pentru ridicarea unei săli la Colegiul de Artă. În ședința precedentă, consilierii vorbeau de o sală de sport (cu două variante de preț, una de peste 2 milioane de euro și a doua la un preț de sub un milion. Unii consilieri doreau varianta mai scumpă, alții cea mai ieftină). Atunci nu a trecut proiectul, iar acum primarul băimărean a venit cu o precizare importantă. El a spus că sala nu este de sport ci una multifuncțională. De la sport la concerte, spectacole, expoziții.
După explicațiile primarului, proiectul a trecut.
Au mai fost discuții pe proiectul prin care se va face un studiu de fundamentare a serviciilor oferite populației, de la deszăpezire, până la zone verzi. Au fost discuții între consilierul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș și directorul Primăriei, Vasile Barbul. Așa am aflat că acest studiu de fundamentare ar putea costa circa 80 de mii lei.
Cătălin Cherecheș a spus că este nevoie de studiu pentru a se lua cele mai bune decizii cu privire la serviciile oferite cetățenilor. El a mai spus că în iarna neputinței, în care Baia Mare a fost paralizată mai multe săptămâni, s-au cheltuit peste 2 milioane de euro pentru serviciile pe care toți le-au criticat. Suma a fost cea mai mare din ultimii șase ani pentru deszăpezire.
Până la urmă, prognozatele dispute nu au fost decât între primar și Niculescu Țâgârlaș, dispute pe prevederi legale, pe modul în care sunt redactate proiectele, pe proceduri. De remarcat că Radu Ardelean, consilierul care până acum era cel ce se împotrivea cam la tot, acum a tăcut tot timpul.
Într-un moment de respiro al sălii, primarul revenit la butoane a anunțat și câteva dintre noutățile din administrația băimăreană.
„Analiza oportunității înființării unei societăți pe acțiuni care să se ocupe de gestionarea serviciilor de utilități publice și administrare a domeniului public și privat al municipiului Baia Mare (servicii de deszăpezire, salubrizare, întreținere zone verzi, drumuri dar și clădiri). Având în vedere problemele cu care s-a confruntat orașul în iarna trecută, dar și costurile pe care administrația locală le are cu serviciile publice din domeniul salubrizării, a întreținerii spațiilor verzi, a drumurilor sau a clădirilor, am considerat că este oportun să propun în Consiliul Local realizarea unui studiu de fundamentare în urma căruia să înființăm o societate în regie proprie prin care să eficientizăm activitățile publice, dar să reducem și costurile specifice acestor lucrări.
Transparență totală în Administrația Publică Locală. Începând din această lună ședințele de Consiliu Local, dar și cele ale comisiilor de specialitate vor fi transmise pe facebook. Mai mult, cheltuielile săptămânale vor fi făcute publice într-o secțiune a site-ului www.baiamare.ro, o secțiune vizibilă pentru toată lumea.
Comerț stradal civilizat, reglementat de către Comisia de estetică urbană. Îi invit pe toți cei care au inițiative și desfășoară astfel de activități să depună solicitări, la sediul Primăriei Baia Mare, pentru închirierea suprafețelor dar și pentru proiectele prin care să ne arate, din punct de vedere funcțional și estetic, ce activitate vor să desfășoare”, a spus primarul băimărean.
„Având în vedere problemele cu care s-a confruntat orașul în iarna trecută, dar și costurile pe care administrația locală le are cu serviciile publice din domeniul salubrizării, a întreținerii spațiilor verzi, a drumurilor sau a clădirilor, am considerat că este oportun să propun în Consiliul Local realizarea unui studiu de fundamentare în urma căruia să înființăm o societate în regie proprie prin care să eficientizăm activitățile publice, dar să reducem și costurile specifice acestor lucrări”.
Cătălin Cherecheş