Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 2 Iulie , 2007
Consilierii baimareni fata-n fata cu reactiunea - Razboiul mall-urilor
De cateva luni, in Baia Mare a inceput unul din cele mai „sangeroase” razboaie din administratia municipiului. Miza este realizarea primului proiect imobiliar de anvergura in Baia Mare. In joc sunt investitii de sute de milioane de euro si ultimele (cele mai valoroase) parcele de teren care permit construirea unor complexe comerciale si rezidentiale. Actorii sunt consilierii locali si oamenii de afaceri ce vor sa ridice mall-uri, blocuri…
In urmatorii 2-3 ani, Baia Mare ar putea avea patru mall-uri, cam cate are capitala Romaniei in acest moment. Mai mult, se pare ca exista si alti dezvoltatori imobiliari interesati de un astfel de proiect. Valoarea totala a proiectelor ce urmeaza a fi demarate „bate” spre 350 de milioane de euro. Cum si profitul adus de astfel de investitii este pe masura, a inceput batalia intre „greii” domeniul imobiliar. Daca mai punem la socoteala si influentele sau interesele politice, contestatiile mai mult sau mai putin intemeiate, avem tabloul complet al „razboiului” pentru constructia primului mall in Baia Mare.
La inceput a fost ideea construirii unui centru comercial de tip mall pe locul terenului Salii Polivalente „Lascar Pana”. Proiectul a murit „din fasa”, dar in scurt timp s-au ivit altele. A urmat proiectul din zona serelor orasului, tranzactia record de peste 16 milioane cu activele Maratex si ideea unui nou proiect care cuprindea si un mall, apoi Atrium Center si Gold Plaza. In total, patru proiecte imobiliare impozante, de sute de milioane de euro in spatele carora se afla unii dintre cei mai importanti jucatori pe piata imobiliarelor, dar si influente politice. Concluzia e clara: Baia Mare este un oras cu potential, dar totusi un potential mai scazut decat al altor orase „de provincie” precum Clujul, Timisoara sau Aradul. Asa ca, cel care construieste primul mall are sansa sa atraga „grosul” contractele de inchiriere, clientela, renumele si, mai ales, profitul.
Se ascut sabiile
Dupa ce primul proiect imobiliar, cel din zona Salii Sporturilor, a fost respins, facut praf de masina de vot a pesedistilor din Consiliu Local, au aparut alte proiecte ale altor firme de renume. Incet, incet, s-a vazut ca aceste proiecte au aprins interesul unor consilieri, sau functionari publici. Dezbaterile care au avut loc au scos in evidenta politicul din minunatii nostri consilieri, desi ei au declarat ca servesc interesul cetateanului. Povesti!
Aceste dispute iscate de cele cateva proiecte imobiliare sunt cel mai bun exemplu ca alesii baimarenilor isi vad de ale lor, iar noi, cei multi, de ale noastre. Evident, nu toti consilierii sunt implicati in povestea mall-urilor, dar toti consilierii stiu ce se intampla in spatele disputelor si tac. O atitudine care poate fi considerata complicitate pasiva la o afacere din care cu siguranta unii vor castiga.
Daca critici atitudinea consilierilor locali, ti se spune ca exista legea lobby-ului, ca firmele mari i-au contactat pentru a-si face loc la masa cu bucate in mod legal si prin ce fac respecta legea. In aparenta asa este.
In fapt, se intampla lucruri ciudate, lucruri care pot fi o caracteristica a actualului „legislativ” baimarean. Fiecare partid cu reprezentare in CL are un proiect preferat. Drept urmare au inceput razboaiele pentru promovarea proiectului preferat. Campionii disputelor sunt pesedistii. Daca pana nu de mult, consilierii PSD atacau totul si orice, acum au inceput atacul concertat asupra unui proiect care (culmea!) a trecut prin CL. Vor sa desfiinteze proiectul din zona Maratex si sa faca loc proiectului de pe Serelor.
O plangere prealabila
Totul a iesit la iveala, in sensul ca s-a lucrat pe fata, saptamana trecuta la sedinta „de indata” a CL. Ca din ceata, consilierii au primit o adresa semnata de un domn, de origine israeliana, Albert Amit. Adresa transmitea un salut consilierilor si solicita disponibilitate pentru realizarea unei investitii de tip mall.
„In acest sens, Grupul nostru doreste sa incheie un contract de asociere cu Primaria, sau alta forma juridica de contract pentru realizarea unei investitii cu functiuni multiple”, se arata in adresa. Investitorul mai spune ca va oferi Primariei spatii pentru birouri si ca va ridica si blocuri de locuit. Un proiect care cuprinde toate observatiile consilierilor la celelalte proiecte. De aici rezulta ca acest investitor a fost invatat cum sa puna problema. Se stie ca nu este nimic gratis in lumea asta, mai ales informatia. Concluzia poate fi trasa de cititori.
Stim cine trage pentru acest proiect, cine sunt cei doi consilieri care au facut lobby, partidul… si poporul.
Zona Serelor, cea ravnita si de investitorul de mai sus va acutiza relatiile intre grupurile de consilieri, lucru ce se va vedea in urmatoarea perioada. Interesant este ca pana nu de mult, consilierii PSD sustineau pentru aceasta zona un proiect (inexistent) cu blocuri. Acum au schimbat macazul si sustin investitii de tip mall.
Alti consilieri sustin
ideea unui concurs de idei, licitatii, etc.
Conducerea Primariei spune ca nu stie exact cine este investitorul care vrea sa construiasca pe Serelor.
„Scrisoarea de intentie nu e facuta in numele unei firme ci a unei persoane, Albert Amit. E depusa prin CIP (Centrul pentru Informare Publica, n.red) in numele acestei persoane, probabil ulterior va veni o firma, nu stiu. Dar intentia consiliului este sa se vanda terenul si sa se realizeze dupa aceea un Plan Urbanistic Zonal care va intra in Consiliul. Nu e pregatita documentatia pentru a se discuta in sedinta asta, probabil va intra in discutie in sedinta din iulie”, a declarat Rodica Brad, secretarul Primariei Baia Mare.
Pentru a face loc acestui proiect, pesedistii au facut o plangere prealabila impotriva hotararii de CL prin care s-a aprobat PUZ-ul pentru zona Maratex.
Plangerea este facuta de o persoana fizica, membru PSD, dupa afirmatiile
unui consilier pesedist. Aceasta persoana fizica isi motiveaza plangerea prin faptul ca PUZ-ul a fost adoptat inainte de anumite termene, ca proprietarul terenului a fost altcineva si alte observatii „pertinente” pentru un cetatean oarecare.
Am incercat sa luam legatura cu U.T., reclamantul, dar am aflat ca este la tara, la muncile campului. Foarte potrivit pentru cineva cu asemenea cunostinte juridice si de urbanism.
Ce spune lichidatorul
Ioan Coman, reprezentantul PRO Insolv SRL, unul dintre lichidatorii Maratex, crede ca reclamatia legata de PUZ-ul noilor proprietari a fostei fabrici de confectii e neintemeiata: „cineva le cauta nod in papura. Noi le-am dat aprobarea. Terenul era al Maratexul dar noi, lichidatorii, singurii reprezentanti legali ai societatii, le-am dat aprobarea sa faca PUZ-ul. Si de vreme ce noi le-am dat acordul inseamna ca au avut acordul proprietarului, si atunci... A fost una din conditii, ca sa poata construi, ca nimeni nu cumpara atata teren sa nu poata construi. Ei erau interesati daca CL le aproba ce vor sa faca. De ce sa-i impiedicam? Vor fi locuri de munca, probabil mai multe decat la Maratex. Daca vor face ce au zis, va fi o chestie pozitiva pentru comunitate.
Ei inca inainte de a veni la licitatie au mers la Primarie au scos certificat de urbanism, daca nu puteau construi nu cumparau. Daca nu se putea construi nu primeam nici jumatate din suma cred. Asa au avut de castigat creditorii, angajatii, statul.
Din punctul meu de vedere vanzarea a fost o reusita ca s-au platit si creditorii si este o firma care poate construi ceva. Ei oricum au continuat demersurile, au facut masurarile topo, am inteles ca sunt in faza de proiectare. Dar poate sunt si alte interese.”
Coman spune ca la licitatia pentru activele Maratex s-au prezentat si alti ofertanti care intentionau sa construiasca un mall: „la licitatie a mai fost o firma a unor evrei, si tot pentru mall vroiau si ei sa cumpere”.
„Tesatura” de zeci de milioane de euro
Una dintre primele locatii care a devenit atractiva pentru jucatorii importanti de pe piata imobiliara a fost fabrica de textile Maratex. In urma cu cateva luni, societatea Red Project Two SRL si-a adjudecat activele fostei fabrici baimarene pentru un pret record: peste 16 milioane de euro. Desi, datorita sumei fabuloase la care s-a cotat tranzactia, existau niste semne de intrebare legate de finalizarea vanzarii, cumparatorii s-au tinut de cuvant si au achitat intreaga suma. Si, intr-un timp record au si inceput demersurile pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar de proportii, cifrat la peste 70 de milioane de euro. Nu demult, reprezentantii grupului de firme declarau ca intentioneaza sa investeasca pana la 100 de milioane de euro in Baia Mare. Concret, este vorba despre un mall, o cladire de birouri si un hotel de trei stele.
Munca la schitele noii constructii a inceput deja, si arhitectii de top au inceput munca migaloasa a unui proiect deosebit pe care consilierii pesedisti vor sa il blocheze, cel putin o perioada de timp. Cunoscatori ai fenomenului imobiliar din Baia Mare au declarat ca Red Project Two SRL nu e prima companie interesata de realizarea unei investitii de asemenea anvergura in Baia Mare: „de foarte multa vreme e o lupta pentru realizarea unui mall. Pe noi si pe alti colegi ne-au cautat foarte multi investitori. Red Project Two este o companie care are mai multe investitii in Europa si de regula participa la targuri internationale cu proiecte, de unde acapareaza de fapt investitori. Andrew Stear a venit in Baia Mare dupa ce au cumparat terenul. Ei au fost cam suparati din cauza pretului mare, dar au fost hotarati sa demareze o astfel de investitie pe care o cifreaza la 70 de milioane de euro.” Din terenul de circa 10 hectare, vor fi folosite doar 9 pentru constructie, din cauza o parte din teren e ocupat cu cladiri care s-au vandut. Mai mult, se vorbea ca investitorii de la Red ar vrea sa se asocieze si cu World Trade Center, deoarece urmaresc „polarizarea” zonei. Oricum, se pare ca exista deja un contract cu Carrefour pentru spatii, iar proiectul va fi scos „la mezat” cel mai probabil la un targ de profil.
50 de milioane de euro pe halda de steril
Nu demul, si grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay, Day PanTerra si-a anuntat lansarea oficiala pe piata de real estate din Romania, urmand sa construiasca noi centre comerciale in Arad, Cluj si Baia Mare sub numele Atrium Centers. Valoarea totala a investitiilor se ridica la 185 milioane de Euro, iar intregul plan investitional pentru Romania este estimat la aproximativ 900 milioane de Euro in urmatorii ani.
Atrium Center Baia Mare va fi construit pe un teren de sase hectare, situat pe locul fostei halde de steril Meda. Potrivit presei centrale, valoarea totala a investitiei va „sari” de 50 de milioane de euro. Iar proiectul va cuprinde 160 de magazine, o parcare de 1.000 de locuri si o zona de petrecere a timpului liber ce va include cazinou, cinema, loc de joaca pentru copii, sala de fitness.
Si inaugurarea acestui mall este programata pentru 2009. Tot in zona respectiva s-a vorbit si despre constructia unui cartier rezidential, o investitie a societatii AGECOM, administrata de Viorel Zoicas. Din informatii pe care le avem, britanicii nu au cumparat tot terenul disponibil in zona. Nu stim daca ei sunt la curent cu ce a fost inainte acolo. Pe de alta parte nu stim daca s-au efectuat lucrarile de ecologizare a terenului, asa cum impuneau normele de mediu. Declarativ se spune ca terenul de sub fosta pirita este ecologizat ca la carte si ca se poate construi orice. Cu toate aceste nici fostul proprietar nu a indraznit sa construiasca locuinte asa cum a mediatizat. Unul din motive ar fi ca terenul ar trebui sa stea „la macerat” cel putin cinci ani. Semn ca problemele de mediu sunt mai complicate decat simplele declaratii optimiste ale unora sau altora. Oricum, in perioada urmatoare vom reveni cu un articol mai amplu legat de necunoscutele acestui proiect.
Mall la fabrica de lapte
La finele lunii mai, si dezvoltatorul Futureal Group alaturi de fondul austriac de investitii Immoeast (implicat si in grupul de firme din care face parte cumparatorul activelor Maratex) si-au anuntat intentia de a investi 97 de milioane de euro in Baia Mare. Proiectul “botezat” Gold Plaza se va ridica pe locul fostei fabrici de lapte si potrivit unui comunicat al investitorilor “isi propune sa devina principala atractie comerciala din regiunea Maramures si va oferi 43.000 mp suprafata utila”. Finalizarea lucrarilor este estimata pentru sfarsitul lui 2008. Immoeast va deveni proprietarul final al proiectului, iar Colliers International va fi agentul exclusiv desemnat pentru inchirierea proiectului. Terenul a fost cumparat cu peste 8 milioane de euro, iar zilele trecute investitorul a venit sa inceapa lungul drum al aprobarilor, proiectelor si tot ce tine de o astfel de investitie.
Nicolae TEREMTUS
nicolae@gazetademaramures.ro
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.