• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Februarie , 2014

Consilierii au fost anormal de normali

În 19 februarie s-a consumat una dintre cele mai „regulamentare” şedinţe de Consiliu Judeţean din ultima vreme. Proiectele au fost comentate şi s-au adus clarificări, opoziţia nu a sărit calul cu atacurile politice, iar la final s-a dat impresia de normalitate. I-am aplauda pe aleşii noştri, dar ştim că nu-i ţine mult.

 
 
 

La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) aleşii noştri s-au purtat anormal de normal. Spunem asta pentru că nu suntem obişnuiţi să se dezbată proiectele, să se aducă clarificări sau să se comenteze punctual şi fără atacuri politice pe marginea proiectelor propuse. Încă de la primul punct de pe ordinea de zi privind aprobarea Raportului ce viza stadiul realizării măsurilor din Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului pentru aglomerarea Baia Mare, s-a intervenit cu o lămurire din partea consilierului Marinel Kovacs. Acesta a spus că deşi subiectul poate fi trecut cu vederea de unii, este un subiect extrem de important, care demonstrează cu studii şi date statistice faptul că în ultimii doi ani s-a îmbunătăţit calitatea aerului în Baia Mare şi în zonele din împrejurimi.

 

Sincer, n-au fost cine ştie ce proiecte pe ordinea de zi, şi poate şi de aceea nu    s-au călcat pe bătături aleşii judeţului, însă vă vorbim despre ce s-a întâmplat tocmai pentru a vă da seama cum merg lucrurile în întâlnirile celor pe care i-aţi votat.

Revenind la ordinea de zi, vă spunem că s-a delimitat Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, iar plenul a avut marea problemă pe cine trimite să semneze actul notarial. Şi l-au numit ca în catalog: Marinescu Emil, vicepreşedintele CJ. Singurul proiect care a fost respins a fost cel privind proiectului de management şi a duratei contractului la Muzeul judeţean de Mineralogie, unde s-a comentat că în urma discuţiilor cu Poliţia s-a ajuns la concluzia că nu este acceptabil să existe furturi din muzeu (recent fiind sustrasă una dintre principalele piese din colecţia de aici n.red.). Poi dacă a zis Poliţia că nu-i acceptabil, suntem complet dezarmaţi şi uimiţi de concluzie, aşa că ce să zicem în afară de… „respect maxim”!

Apoi, consilierii au aprobat procedurile de lucru privind stabilirea modului de constituire şi utilizare a Fondului de rezervă bugetară constituit la nivelul CJ, după care s-au alocat bani pentru evenimentul dedicat lui Grigore Leşe şi pentru comemorarea lui Gheorghe Pop de Băseşti.

 

Momentul maxim de concentrare al şedinţei a fost când s-a votat regulamentul pentru stabilirea criteriilor şi procedurilor de acordare a titlului de „Cetăţean de onoare al judeţului Maramureş”. Aici a intervenit vicepreşedintele Gabriel Zetea, care a atras atenţia colegilor ca pe viitor să aibă mare grijă pe cine propun şi pe cine votează să ia acest titlu, deoarece pentru a păstra prestigiul instituţiei şi greutatea titlului, trebuie alese persoane care să merite asta în adevăratul sens al cuvântului.

De data asta s-a nimerit ca primul titlu de acest gen să se acorde lui Grigore Leşe, iar consilierii au aprobat, nu înainte de a avea o intervenţie cât se poate de corectă. Consilierul Gheorghe Marian a spus că seria acordării acestor titluri trebuia începută cu Întâi Stătătorul Bisericii, Arhiepiscopul Justinian Chira, şi toată lumea a fost de acord cu asta. Însă, preşedintele Zamfir Ciceu a explicat că nu se pune problema că primul sau al doilea titlu acordat diferă ca importanţă sau greutate faţă de cele care se vor da pe viitor.

Acesta a concluzionat că oricine poate face propuneri cu personalităţi vrednice de acest nou titlu al judeţului nostru.

 

Finalul şedinţei a fost puţin mai tehnic, referindu-se la lucrurile care într-adevăr îi interesează pe maramureşeni. Mai exact, consilierii au aprobat planul de reparaţii curente şi periodice pe drumurile judeţene, explicându-se că s-a prevăzut tratament bituminos pe 150 km de drum. Din acest punct a început o adevărată dezbatere în care Florian Gui a atras atenţia că recepţiile la lucrări trebuie făcute în teren şi nu din birou, reamintind şi de faptul că instalarea de GPS-uri pe utilajele societăţii Drumuri Judeţene ar asigura un control mult mai mare pe partea de eficienţă, dar şi din perspectivă economică.

Preşedintele Zamfir Ciceu a dat asigurări că propunerea privind GPS-urile se va implementa, spunând şi că „în mod cert, cel puţin de anul trecut, toate recepţiile se fac în teren”. Ciceu a adăugat şi că în urma recepţiilor au fost refuzate la decont o serie de lucrări care nu corespundeau din punct de vedere calitativ.

 

Reprezentantul opoziţiei, consilierul Felician Cerneştean a ridicat problema sumelor privind cheltuielile neprevăzute din proiecte, referindu-se în special la Depozitul ecologic de la Fărcaşa. Şi a fost cât se poate de evident faptul că preşedintele Ciceu chiar s-a bucurat că „mingea i-a fost ridicată la fileu”. Asta pentru că a avut ocazia să anunţe public faptul că pe viitor instituţia pe care o conduce vrea „să se protejeze împotriva neprofesioniştilor”, şi că nu vor mai exista proiecte tehnice făcute din birou. Ciceu a spus că pe viitor va exista o clauză în contractele cu proiectanţii, că aceştia vor suporta cheltuielile dacă după începerea lucrărilor vor apărea lucrări neprevăzute în proiect, care s-ar fi putut identifica la o analiză atentă în teren.

 

În final s-a mai spus că se doreşte începerea de urgenţă a campaniei de plombare a drumurilor judeţene, şi s-a anunţat că în urma controlului Camerei de conturi, CJ este în Contencios pentru că specialiştii financiari au considerat că nu a fost legal să se ajute Poliţia pentru că este instituţie din alt minister, şi se impută şi circa 22 mii lei cheltuiţi în plus pe deplasările pentru documentaţiile la proiectele judeţului. Urmează să se ia o decizie pe subiect în Contencios. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.