• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Octombrie , 2022

Consfătuirea profesorilor de religie din județul Maramureș

 Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, vineri, 23 septembrie 2022, în municipiul Baia Mare, a avut loc consfătuirea cu profesorii de religie care își desfășoară activitatea didactică în învățământul preuniversitar în școlile din județul Maramureș.

Prima întâlnire, cu începere de la ora 14.00, s-a desfă­șurat în Sala „Europa” din incinta Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” din municipiu, cu profesorii de religie ce aparțin tuturor cultelor din județ.
A doua întâlnire, de la 15.30, a avut loc în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, în pre­zența Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, cu participarea cadrelor didactice care predau disciplina Religie ortodoxă.
Preacucernicul părinte profesor Florin Hoban, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul ISJ Maramureș și cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfân­tul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, a urat bun venit tuturor, apoi a prezentat ordinea de zi în cadrul acestei ședințe de lucru.
Au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramu­reșului și Sătmarului, domnul Vasile Timiș, inspector școlar general în cadrul Ministerului Educației - prin intermediul platformei Meet, domnul Filip Dan Andrei, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Maramureș, preacucernicul părinte Milan Bălan, consilier al sectorului teologic-educațional.
Preasfinția Sa a vorbit profesorilor de religie despre faptul că fiecare cadru didactic trebuie să acorde o atenție deosebită elevilor care participă la ora de religie. Copiii și tinerii trebuie să înțeleagă faptul că Biserica nu este instituția care le interzice copilăria și tinerețea, ci doar îi ajută să aleagă frumusețea din ea. În Biserică este permis tot ceea ce nu ne afectează ființa, sufletul și bunul simț învățat în familie, iar Hristos este „Prietenul” lor mai mare. Ierarhul a îndemnat cadrele didactice ca, împreună cu elevii, să fie prezenți la evenimentele importante din viața bisericii: sfințiri, hramuri, reuniuni ale tineretului și alte activități desfășurate în parteneriat cu biserica și preotul comunității.
„Este o zi binecuvântată în care ne întâlnim pentru că ne întărim și avem responsabilitatea pentru evoluția și performanța învăță­mântului religios. Rolul profesorului de religie este o prelungire a bisericii în școală, acolo unde dascălii de religie preiau sarcina preotului. Dumneavoastră săvârșiți un adevărat apostolat, dincolo de biserică, dar prin biserică; iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române poartă de grijă profesorilor de religie”, a subliniat PS Iustin.
„Miza disciplinei Religie este una foarte importantă. Avem de-a face cu generații care nu au o educație religioasă puternică de acasă; rolul profesorului de religie este acela de a oferi răspunsuri la toate frământările lor, iar noi suntem datori să îi sprijinim în demersul educa­țional”, a subliniat domnul inspector școlar general adjunct.
Pe ordinea de zi au fost propuse spre dezbatere mai multe subiecte, între care amintim diagnoza procesului educațional pe disciplină, propuneri de activități de monitorizare şi consiliere cu scopul îmbunătățirii calității actului educației, priorități ale educației pentru anul școlar în curs, cadrul normativ privind organizarea procesului de învățământ, programe și proiecte aflate în implementare, identificarea nevoilor de formare a cadrelor didactice pentru anul școlar 2022-2023, structura portofoliului/ mapei a profesorului de specialitate: documente normative și manageriale.
De asemenea, părintele inspector Florin Hoban a prezentat materialul „Noi perspective în conceperea și realizarea orelor de religie”, unde au fost expuse diferite resurse educaționale.
Spre finalul întrunirii, PS Iustin a transmis cadrelor didactice câteva îndrumări și sugestii pentru desfășurarea orei de religie pentru ca aceasta să devină cât mai atractivă, apoi a mulțumit tuturor celor prezenți oferindu-le câte o carte de rugăciune și Slujba Paraclisului Maicii Domnului, ambele editate de Episcopia Maramureșului și Sătmarului.


Arhid. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații Media-Online
 


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.