Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Conferința preoțească de toamnă la Mănăstirea Bârsana
Miercuri, 20 octombrie 2021, au continuat, la Centrul Cultural-Monahal „Gavriil de Bârsana” de la mănăstirea cu acelaşi nume din Protopopiatul Sighet, conferințele preoțești de toamnă din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prezidate de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
Conferința, care a întrunit preoţii din Protopopiatul Sighet, protopop Pr. Vasile Aurel Pop, a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredințarea şi cu prezența Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care a asistat. Soborul a fost alcătuit din Arhim. dr. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Gheorghe Ulici, secretar protopopesc, Pr. Ioan Ardelean, paroh în Deseşti, membru al Adunării Naţionale Bisericeşti, Pr. Vasile Dohotar – Glod, Pr. Dan Ioan Sidău, slujitor la Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi directorul Centrului Cultural „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, şi Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi, dirijaţi de Pr. Marcel Oprişan, parohul din satul Bârsana.
Sfânta Liturghie a continuat cu un Te-Deum, oficiat de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, prin care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, a celor doi ierarhi şi a preoților din Protopopiatul Sighet, şi s-au înălţat rugăciuni pentru buna desfășurare a lucrărilor conferinței şi a bunului mers al activității protoieriei.
Fiindcă în acest an se împlinește un secol de când s-a născut Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian şi cinci ani de la trecerea sa la Domnul, referatul conferinței din această toamnă i-a fost dedicat, iar după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiat un Parastas pentru regretatul Arhipăstor.
Conferinţa
Referatul, alcătuit de Pr. dr. Vasile Augustin, vicar eparhial şi fost consilier administrativ al Eparhiei de la înființarea sa, omul care a fost colaborator apropiat al Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian timp de peste un sfert de secol, până la trecerea sa în veșnicie, s-a intitulat „Centenar Arhiepiscopul Justinian – 100 de ani de la nașterea sa” şi face o trecere prin toate momentele importante ale vieţii marelui Ierarh.
„A început cea de-a treia conferință preoțească de toamnă, care este consacrată preoțimii din Protopopiatul Sighet şi unește pe cei peste 50 de preoţi. De obicei, în ultima vreme, pentru că sunt condiții deosebite la sfânta noastră mănăstire de la Bârsana, facem conferințele preoțești aici, anul acesta cu atât mai mult cu cât este Anul comemorativ al celor adormiți în Patriarhia Română, iar pentru Episcopia noastră este un moment important, deoarece este centenarul nașterii Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian şi se împlinesc cinci ani de la plecarea dânsului la Domnul, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De aceea, şi subiectul conferinței este despre viața, activitatea şi personalitatea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian. Este, aşa cum mai spuneam, o poveste, pe care cei mai mulți dintre noi o ştim, o frumoasă poveste de dragoste între Înaltpreasfinţitul Justinian, care şi-a dăruit viața întreagă Bisericii, poporului român şi lui Dumnezeu, Care i-a dăruit atât de multe daruri pe care noi le prețuim şi pe care încercăm să le cultivăm în viaţa noastră, a Ierarhilor, a preoțimii şi a monahilor.
De asemenea, pentru că suntem la Mănăstirea Bârsana, ne amintim că Înaltpreasfinţia Sa a reînviat această mănăstire prin punerea pietrei de temelie în 1993, când preotul de aici şi credincioșii au cerut reînvierea acestei mănăstiri istorice, care a fost o vatră monahală străveche şi ultima reședință episcopală a Episcopilor Maramureșului, pe la 1739, şi mănăstirea reînviată a reînflorit, a evoluat dinamic şi atât de puternic, încât numai lucrarea şi rugăciunile Sfinţilor şi voia lui Dumnezeu, şi apoi, sigur, dăruirea, jertfelnicia şi neodihna măicuţelor de aici, în frunte cu maica stareţă Filofteia, au făcut din Mănăstirea Bârsana una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, cunoscută în ţară şi în străinătate şi mult prețuită şi mult iubită de credincioşi”.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut comunicări administrative şi duhovniceşti preoților prezenți.