Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Conferința preoțească de primăvară
Marți, 28 mai 2024, de la ora 10.00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a prezidat conferința preoțească de primăvară cu preoții din protopopiatele Baia Mare, Lăpuș și Chioar, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare. Evenimentul a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul și a unei slujbe de pomenire pentru vrednicul IPS Iustinian, cu ocazia împlinirii a 103 ani de la naștere.
„Conferințele preoțești de primăvară, consacrate Anului Omagial al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română și a Anului comemorativ al Sfinților tămăduitori doctori fără de arginți, debutează cu conferința ce are loc în Catedrala Episcopală «Sfânta Treime» din Baia Mare și reunește protopopiatele Baia Mare, Lăpuș și Chioar. Peste 250 de preoți de la toate parohiile și împreună cu ei și preoții caritativi, preoții din instituțiile militare, preoții care lucrează în învățământul teologic sau în școlile de stat. Este o conferință care urmărește să facă legătura dintre sectorul social-filantropic al Bisericii sau iubirea samariteană a Bisericii, activitatea milostivă și samariteană a Bisericii cu lumea medicală, cu îngrijirea bolnavilor, ocrotirea acestora în sistemul de sănătate. Este foarte important să se facă această legătură, deoarece este atât de multă suferință în lume, suferință de toate felurile, suferință din cauza bolii, suferință din cauza abandonului, suferință din cauza conștiinței tulburate. Deci, este suferință trupească și suferință sufletească. Medicina, știința medicală, abordează vindecarea omului și a trupului său și repară ceea ce poate repara știința medicală, lucrurile ce sunt bolnave, organele care sunt bolnave în trupul omului. Niciodată, însă, nu poate vindeca sufletul lui rănit. Și aici este lucrarea Bisericii noastre Ortodoxe Române, care, iată, s-a și aplecat asupra acestui aspect prin proclamarea anului 2024 ca An omagial al îngrijirii bolnavilor.”, a menționat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
La final, Preasfințitul Părinte Iustin a conferit Departamentului Mass-Media al Eparhiei Diploma și Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt”, iar membrii ostenitori, domnul Ciprian Bohotici – director de imagine, părintele Adrian Dobreanu – director al paginilor de socializare, domnul Andrei Fărcaș – redactor și părintele arhidiacon Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol și fotograf, au fost distinși cu Diploma Culturală „Nicolae Steinhardt” – „în semn de înaltă apreciere și părintească binecuvântare pentru dăruirea, munca conștiincioasă, jertfelnicia și dragostea de Dumnezeu și de Biserica Fiului Său, Mântuitorul Iisus Hristos, Cel înviat din morți”.