• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Mai , 2013

Concurs de recitare în ucraineană

Filiala judeţeană a Uniunii Ucrainenilor din România are un program de evenimente extrem de încărcat în această perioadă. În data de 12 mai, la Poienile de sub Munte, Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Maramureş şi organizaţia locală a UUR, a avut manifestarea dedicată sărbătoririi veteranilor de război care au luptat în cel de-al 4-lea front ucrainean împotriva fascismului. La Poienile de sub Munte este un monument care a fost restaurat acum doi ani.

„La această manifestare au participat grupuri artistice din Ucraina, Rona de Sus, Ruscova, Crasna, Poienile de sub Munte. Am avut onoarea să fie prezent la această manifestare domnul subprefect Pamfil Bercean şi preşedintele Consiliului Raional Rahiv. Bineînţeles că a fost prezent şi fiul satului, preşedintele UUR Ştefan Buciuta, precum şi primvicepreşedintele filialei Maramureş Mariciuc Pintea din Ruscova, preşedinţii filialelor locale şi, nu în ultimul rând, domnul primar Ştefan Oncea, care s-a implicat într-un mod deosebit pentru desfăşurarea acestui eveniment”, ne-a declarat Miroslav Petreţchi, preşedintele UUR Maramureş.

 

„Organizarea acestui eveniment este deja o tradiţie în Maramureş”.

Miroslav Petreţchi
 

În 18 mai, ca în fiecare an, s-a desfăşurat la Şcoala şi Căminul Cultural din Rona de Sus Concursul de recitare a poeziei ucrainene, faza judeţeană. Au participat peste 170 de elevi, cadre didactice, reprezentanţii UUR, Biserica Ortodoxă Ucraineană din localitate. Pentru prima dată au participat elevii claselor I-XII din toate şcolile din Maramureş unde se studiază limba maternă limba ucraineană. Pe lângă recitare, copiii au fost departajaţi şi după citirea la prima vedere a unui text corespunzător vârstei, s-a ţinut cont de dicţie, accent, port popular etc. „Au fost două comisii de jurizare şi nu le-a fost uşor să facă departajările. S-au stabilit 12 locuri I care se vor prezenta în luna iunie la faza naţională a concursului. Acolo vor fi câte 12 concurenţi din fiecare judeţ. Vor veni din Timişoara, Caraş-Severin, Tulcea etc. Faza naţională a concursului va avea loc în Sighetu Marmaţiei. Deschiderea oficială a concursului va fi în 7 iunie, iar concursul propriu-zis va fi în 8 iunie”, a adăugat Petreţchi.

 

De asemenea, am mai aflat că în următoarele zile, la invitaţia Casei de cultură a Municipiului Odorheiu Secuiesc, minoritatea ucraineană din Maramureş va fi reprezentată de organizaţia locală Crasna Vişeului. Vor fi prezentate dansuri specifice zonei ucrainene din Maramureş şi cântece tradiţionale: „sperăm ca delegaţia să fie la înălţime, cum sunt de fiecare dată grupurile noastre artistice când ne reprezintă la evenimentele organizate în ţară şi străinătate”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.