Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 23 Mai , 2005
COMUNITATEA EVREILOR DIN BAIA MARE (X)
Timp de zece saptamani v-am prezent o monografie privitoare la comunitatea evreilor din Baia Mare, realizata de Stefan Frond si Andrei Serbanescu, elevi ai Colegiului National “Vasile Lucaciu”. Cei doi considera ca acest demers a imbogatit fondul istoric al Baii Mari, ajutand la finisarea unei viziuni mai complexe asupra istoriei orasului, deoarece studiaza o minoritate locala mai putin cunoscuta.
Sionismul in spatiul baimarean
Pe plan mondial, miscarea sionista a luat fiinta la sfarsitul secolului al XIX-lea. In anul 1917, A.J.Balfour, secretarul britanic al afacerilor externe, semneaza Declaratia Balfour, un act prin care evreilor li se promite o tara in Palestina aflata sub tutela britanica, populata in majoritate de arabi. Initiatorul sionismului a fost lordul Edmond de Rotschild, descinzand dintr-o familie renumita de bancheri evrei. El a fost fondatorul Asociatiei de Colonizare a Palestinei (in 1924).
Drept urmare, influentele miscarii sioniste au patruns si in orasul Baia Mare, prin anii 1920. Intemeietorii Uniunii Nationale Evreiesti in spatiul orasului au fost Hirsch Jakob, Fuksz Izso, Jakab Samu, Lebi Herman, Rosenthal Lajos si Vertes Adolf. In dupa-amiaza zilei sarbatorii Savuot, in anul 1928, a luat nastere asociatia sionista Hasomer. Cel care a raspandit ideile sioniste in regiune a fost Grünfeld Zvi, membru al miscarii Hasomer, venit aici vara, intr-o calatorie. Prima sedinta, in care s-au pus bazele noii societati, a avut loc in casa lui Weiss Samuel, unde s-au adunat circa 30 de persoane. Salamon Perach a fost aleasa sa predea tinerilor limba ivrit, adica ebraica moderna, fondata, printre altii, de Moses Mendelssohn. Membrii organizatiei locale l-au votat drept delegat la intrunirile nationale si internationale pe Weiss Samson si s-a luat contactul cu Uniunea Nationala Evreiasca. Hasomer a fost o organizatie frecventata de tineri in varsta de 15-16 ani. Ei au organizat, an de an, spectacole cu ocazia sarbatorilor Purim si Hanuca, dar si colecte. In anul 1932, miscarea Hasomer a preluat un nou nume – Hanoar Hatzioni.
O alta asociatie sionista baimareana a fost Aviva-Barisia, a carei aparitie este strans legata de numele lui Vertes Ilus. Wizo a reprezentat miscarea femeilor din cadrul Uniunii Evreiesti. Organizate in perechi, membrele miscarii strabateau orasul adesea, cu scopul strangerii unor fonduri importante pentru ajutorarea saracimii. Sumele stranse de organizatie au ramas secrete, intrucat fiecare om a contribuit cu ce a putut: morarul cu faina, vanzatorul de textile cu baloturi de stofa etc. Membre marcante ale Wizo au fost doamnele Barna, Boros, Fuksz si Weisz, care si-au sacrificat mare parte din timp pentru a putea ajuta miscarea. Doar doamna Weisz a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial, relansand apoi viata organizatiei din oras. Ea a murit in 1988 si este inmormantata in Baia Mare.
In jurul anului 1932 a luat nastere si miscarea Somer Hatzair-Bne-Avoda, ai carei membri s-au desprins din asociatia Hasomer. Reprezentantul acestei noi organizatii la Uniunea Nationala Evreiasca a fost Schwarcz Naftali. La Targu Mures s-a infiintat un comitat al Bne-Avoda, in care Baia Mare a avut 10 reprezentanti. Miscarea Hamizrahi a avut printre membri persoane provenind din familiile religioase din Baia Mare: Ackermann Mose, Grünberger Dezsö, Grünfeld Hersu, Goldstein Samuel, Stern Naftali. Intrunirile lor se desfasurau in casa particulara de rugaciune a lui Schreibei Kalman, unde se discuta intens despre importanta sionismului din punct de vedere religios.
In anul 1940, o data cu intrarea trupelor ungare in Transilvania de Nord, toate miscarile sioniste au fost interzise. In anul 1944, in timpul deportarii populatiei evreiesti din Baia Mare, actele privitoare la evrei si documentele scrise de evrei au fost confiscate, transportate in alte locuri si distruse.
Stefan FROND
Andrei SERBANESCU
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.