• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Aprilie , 2021

Comunitatea de rromi din Coroieni, o șansă pentru o viață mai bună

Un proiect generos, demarat de Asociația Reality Check din București, va însemna, pentru comunitatea de romi din Coroieni, Maramureș, o viață mai bună. Acest proiect se derulează în contextul în care peste 1,3 milioane dintre copiii României - ceea ce înseamnă unul din trei copii - sunt în risc de sărăcie și exclu­ziune socială, iar 400.000 de copii de vârstă școlară nu merg la școală, potrivit surselor UNICEF.

 

Multe familii vulnerabile din comunități marginalizate nu au capacitatea de a rupe cercul vicios al sărăciei fără a primi ajutor. Primăriile rurale nu au, în majoritatea cazurilor, resurse umane suficiente și calificate. Astfel, nu pot oferi servicii care să contribuie la dezvoltarea comunității (consiliere, centre de zi), ci doar beneficii (ajutoare, alocații), care perpetuează starea de dependență a oamenilor care trăiesc în condiții de sărăcie severă. În plus, angajații din domeniile social, educație și sănătate nu lucrează împreună pe baza unui plan de intervenție comun, care ar rezolva cazurile mai rapid și eficient. Multe pro­bleme rămân fără soluții, oamenii vulnerabili continuă să aibă acces redus la educație și servicii socio-medicale, iar sărăcia se transmite de la o generație la alta.

În februarie 2021, Asociația Reality Check a demarat două proiecte complexe, care înglobează și dez­voltă toate intervențiile anterioare ale organizației din Castelu (jud. Constanța) și Coroieni: „Împreună pentru o viață mai bună în Cas­telu’’ și „Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni’’. Proiectele sunt derulate de Asocia­ție, în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu, Primăria Comunei Co­roieni, Fundația „Noi Orizonturi” și Asociația „Pe Stop” și cu susținerea școlilor din cele două comunități, iar beneficiari sunt 1100 de copii și adulți.
Timp de doi ani, partenerii din cadrul proiectelor vor implementa programe de educație remedială și prin sport, activități pentru dezvoltarea abilităților de viață și de leadership, educație pentru sănă­tate și igienă și cluburi pentru tineri. Vor dezvolta grupuri de inițiativă locală, prin care oamenii să învețe să acceseze anumite servicii și să se ajute unii pe alții, și vor organiza activități care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalți locuitori din sat.
În același timp, echipa de proiect va lucra împreună cu asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari din primării și școli, precum și cu specialiști ai instituțiilor județene, să îi ajute să colaboreze mai eficient și să aibă mai mult succes în rezolvarea problemelor complexe ale celor mai vulnerabile familii. Experiența directă, de la firul ierbii, va fi documentată și va fi integrată în propuneri de îmbunătățire a politicilor publice naționale privind serviciile comunitare integrate.

Comunele Castelu și Coroieni au două dintre cele mai sărace co­munități din România.

În Coroieni, trăiesc 1770 de ro­mâni și 700 de romi. Majoritatea romilor locuiesc în Ponorâta, o comunitate izolată care ține de satul Vălenii Lăpușului. Ponorâta este una dintre cele mai sărace comu­nități din România, cu familii numeroase și natalitate în creștere. Majoritatea locuitorilor trăiesc în condiții greu de imaginat, unii în corturi improvizate. Doar câțiva adulți știu să scrie și să citească. Acasă, copiii vorbesc romani și, când încep grădinița, nu știu bine românește. Copiii merg la gră­diniță și în clasele I-IV în comunitate, iar la gimnaziu, în Coroieni.
În ambele comunități, sărăcia, lipsa educației și a igienei fac copiii vulnerabili la boli, iar fetele devin mame foarte devreme și au nevoie de îndrumare și susținere ca să își poată îngriji corect copiii.

Cei opt ani de implicare la firul ierbii în Ponorâta și patru în Castelu ai membrilor echipei Reality Check, dar și experiențele anterioare de lucru în comunități afectate de sărăcie severă, de­mons­trează că numai o abordare integrată poate duce la combaterea sărăciei multi­generaționale.

„Educația este cheia dezvoltării unei comunități vulnerabile. Dar, ca să aduci un copil sărac zi de zi la școală, trebuie să ajuți familia să înțeleagă importanța educației pentru viitorul copiilor și să depă­șească obstacolele care duc la absenteism și abandon școlar. Noi am venit în Coroieni în urmă cu aproape zece ani. Atunci, era un copil prezent la școală. Acum prezența la cursuri este de aproape 70%. Mergem pe drumul cel bun.
Acest proiect va dura doi ani, iar, după ce va fi terminat, vor urma alte proiecte. Nu vom pleca din Coroieni. Avem deja colegi din zonă, formați pentru acest fel de activitate și munca lor, a noastră dă roade. Aceste situații nu se rezolvă peste noapte și, împreună cu primăria, reușim să mișcăm lucrurile spre un rezultat bun atât pentru comunitate, cât și pentru fiecare, în parte”, a spus Simona Ilaș, de la Asociația Reality Check.

 

„Mergem pe drumul cel bun. Acest proiect va dura doi ani, iar, după ce va fi terminat, vor urma alte proiecte. Nu vom pleca din Coroieni. Avem deja colegi din zonă, formați pentru acest fel de activitate și munca lor, a noastră dă roade. Aceste situații nu se rezolvă peste noapte și, împreună cu primăria, reușim să mișcăm lucrurile spre un rezultat bun atât pentru comunitate, cât și pentru fiecare, în parte”.
Simona Ilaș, Asociația Reality Check

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.