• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Mai , 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

 Consiliul Județean Maramureș a participat la conferința internațională dedicată creării peisajelor de învățare prin interpretarea patrimoniului, care a avut loc în perioada 12-15 mai 2023, la Sighișoara. Evenimentul, organizat sub auspiciul Interpret Europe (IE) - Asociația Europeană pentru Interpretarea Patrimoniului, a reunit 140 de experți în interpretarea patrimoniului din numeroase țări europene, SUA, Canada și Israel. Cele peste 60 de prezentări, ateliere și întâlniri în plen cu experți de top în domeniul patrimoniului cultural și natural au făcut ca această conferință dedicată constituirii peisajelor de învățare prin interpretarea patrimoniului să devină cel mai important eveniment european în domeniul interpretării patrimoniului natural și cultural.       

Reprezentantul Consiliului Județean Maramureș, dr. Roxana-Talida Roman, a făcut parte din grupul de discuții Interpret Europe UNESCO, moderat de către Peter Seccombe (Anglia), alături de Madlen Şerban (România) – Comisia Națională a României pentru UNESCO, Matteo Rosati (Italia) – Biroul Regional UNESCO pentru cultură și știință în Europa, Valya Stergioti (Grecia) - Interpret Europe, Irina Iamandescu (România) – Institutul Național al Patrimoniului,  Ştefan Bâlici (România) – Ordinul Arhitecților din România, Ana Radovanac Živanov (Serbia) – Institutul pentru Protecția Monumentelor Culturale din Serbia.

Talida Roman a prezentat, de asemenea, un articol cu tema „Heritage Quest – Înțelepciunea trecutului”, în cadrul sesiunii de prezentări dedicate „Co-creării inclusive”. Folosind ca studiu de caz bisericile UNESCO din Maramureș, autoarea a vorbit despre lecțiile de sustenabilitate înglobate în patrimoniul cultural al județului Maramureș. „Când vorbim despre viitorul sustenabilității, avem tendința de a uita faptul că, în trecut, majoritatea comunităților tradiționale erau sustenabile. Patrimoniul cultural ca moștenire a unei lumi apuse narează o poveste nu doar despre intervenții antropogene, ci și despre contexte sociopolitice, identitate culturală, stiluri de viață, apartenență și reziliență. Interpretarea patrimoniului are capacitatea de a aduce la viață aspecte uitate ale trecutului, dar vitale pentru înțelegerea prezentului. Patrimoniul cultural al Maramureșului înglobează lecții importante ce ilustrează modul în care înțelegerea trecutului poate fi o soluție pentru problemele prezentului, opunând scenarii de bune practici validate de timp provocărilor globale contemporane aparent insurmontabile”, a transmis Talida Roman, reprezentant al Consiliului Județean Maramureș, în cadrul conferinței.

 

                      Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.