• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2018

„Comuna Dumbrăvița, sinteze monografice – Cronica Eroilor”

După trilogia „Dumbrăvița. Memoria locului”, „Dum­bră­vița. Istorie. Oameni. Fapte” și „Dumbrăvița în imagini”, Ștefan Mihali continuă seria volumelor dedicate istoriei comunei Dumbrăvița cu o carte-document, de o valoare extraordinară. Volumul se numește „Comuna Dumbrăvița, sinteze monografice – Cronica Eroilor” și urmează să fie tipărit cât mai curând.
Autorul a realizat ca de obicei o documentare extrem de riguroasă, atât pe bază de documente, dar și pe baza mărturiilor și interviurilor,  astfel că această lucrare monografică cuprinde de fapt șase monografii: „Mai exact, fiecare sat din cele șase sate ce aparțin de comuna Dumbrăvița are o sinteză mo­nografică. Practic, se continuă lu­crările pe care le-am mai scris până acum despre Dumbrăvița, cu detalii și despre celelalte sate. Până acum, cercetările au fost mai mult despre localitatea Dumbrăvița, dar acum sunt detaliate și celelalte localități. În această lucrare, fiecare sat apare cu Eroii lui, voluntarii care au luptat în Rusia, Italia, Franța și Austria, identi­ficați nominal. Pentru a-i găsi pe toți am fost pe la Arhive, de unde am luat toate datele posibile. Pe lângă acestea, am încercat să detaliez poveștile discutând cu urmașii acestor persoane care ne-au făcut cinste în istorie. Mai mult, va fi în carte și un capitol cu fotografiile pe care le-am putut găsi. Am identificat din fiecare sat eroii din cele două Războaie Mondiale, surprinzând toate detaliile posibile de la cei care i-au cunoscut sau de la rudenii”, spune autorul.

Volumul va avea 150 de pagini și cuprinde de asemenea și date legate de contribuția dumbrăvițenilor la înfăptui­rea marelui ideal național: „Fiind anul Centenarului, în această carte m-am aplecat și asupra Memorandiștilor. I-am identificat pe toți memorandiștii din fiecare sat, iar ca o curiozitate, trebuie știut că în Dumbrăvița sunt înmor­mântați doi dintre ei, în curtea Bisericii. De la noi din comună nu a participat nimeni în Sala Unirii, dar au fost persoane implicate în ceea ce înseamnă Unirea. Au fost implicați în Cercul electoral. Probabil au fost și oameni din comuna Dumbrăvița care au fost la Alba Iulia, dar încă nu am găsit documente precise în acest sens. Tot în această carte m-am oprit și asupra Gărzilor Naționale din fiecare sat. Este vorba despre cei care au fost aleși atunci în 23 – 24 decembrie 1918. I-am identificat nominal pe fiecare și am găsit în arhive inclusiv procesele verbale privind Gărzile Naționale. Un alt capitol din carte este despre Reforma Agrară. Aici este vorba mai mult despre Unguraș, despre cei care au fost împroprietăriți o dată cu șișeștenii, dar sunt oameni și din Șindrești și Dumbrăvița. I-am identificat inclusiv pe răniții din războaie, pe cei care s-au refugiat în România de atunci. La fiecare monografie a satelor am trecut și câțiva dintre oamenii de seamă ai acestor sate, oameni care au lăsat ceva în urma lor de-a lungul timpului. De asemenea, despre fiecare sat sunt surprinse detaliile caracteristice, cu specificul local”.
Dar, dincolo de povești de istorie, volumul cuprinde și povești de viață, explicând cum a schimbat tăvălugul istoriei destinul unor localnici sau cum l-a curmat: „Cea mai emoționantă poveste este despre Vasile Drădean, care a fost împușcat de unguri în Pădurea Bârgăului. Vasile Drădean era din Dumbrăvița și a fugit din armata hortystă, iar o perioadă a fost ascuns de consăteni, dar în cele din urmă a fost prins, pentru că era foarte căutat. Am găsit-o pe fata lui, care pe atunci avea 7 ani și care trăiește în Bontăieni”.
Practic, volumul lui Ștefan Mihali reprezintă o adevărată carte de aur a demnității și onoarei dumbrăvițenilor: „Am încercat să realizez o lucrare cât mai detaliată pentru a ne cunoaște adevărații oameni de valoare care
ne-au făcut cinste. În total, în această carte am identificat 134 de eroi din Primul Război Mondial, din toate satele, și 59 de eroi din al Doilea Război Mondial, plus celelalte persoane care au marcat istoria comunei Dumbrăvița. Sperăm ca această carte să fie tipărită înainte de Ziua Eroilor, dar încă nu știm cu exactitate data lansării. Probabil, volumul se va lansa cu ocazia Zilelor Comunei Dumbră­vița”, spune autorul.

 

 

„Fiecare sat din cele șase sate ce aparțin de comuna Dumbrăvița are o sinteză mo­nografică. Practic, se continuă lu­crările pe care
le-am mai scris până acum despre Dumbrăvița, cu detalii și despre celelalte sate. Până acum, cercetările au fost mai mult despre localitatea Dumbrăvița, dar acum sunt detaliate și celelalte localități”.
Ştefan Mihali

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.