Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Comorile României”, expoziția artistului fotograf băimărean Ilie Tudorel, a ajuns în Spania
Expoziția personală de artă fotografică itinerantă „COMORILE ROMÂNIEI-Patrimoniul Mondial UNESCO din România” va fi expusă la Madrid (capitala Spaniei) cu ocazia Zilei Culturii Naționale din România - 2025. Expoziția personală marca Tudorel Ilie a mai fost organizată începând din anul 2018 în muzee și centre culturale din mai multe țări din Europa și Asia. Turneul expoziției va continua în mai multe orașe din Spania, pentru a promova patrimoniul mondial UNESCO din România pe plan internațional și pentru diaspora română din Spania. Evenimentul cultural este realizat cu sprijinul și în colaborare cu Institutul Cultural Român Madrid (ICR Madrid-Spania) și Comisia Națională a României pentru UNESCO .
Artistul fotograf Ilie Tudorel a prezentat în cadrul expoziției cele mai valoroase elemente ale patrimoniului material, imaterial şi natural ale României, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Astfel, şi românii din Spania pot afla şi vedea acele valori patrimoniale cu care se mândrește poporul român: fortărețele dacice din Munții Orăștie, bisericile de lemn din Maramureș, bisericile pictate din nordul Moldovei, satele cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al orașului Sighișoara şi Mănăstirea Hurezi. În imagini mai este prezentat şi patrimoniul natural (locații aflate pe Lista Patrimoniului Mondial
UNESCO: Delta Dunării, pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi: Strâmbu-Băiuţ şi Groşii Ţibleşului).
Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiții şi meșteșuguri tradiționale românești prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de țesere a scoarțelor românești tradiționale, ritualul Călușului, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie.
Patrimoniul cultural al României este o bogăție care, venind din străbuni şi străbătând veacurile, este o parte integrantă a identității naționale, dar are şi o valoare universală!
„Se cuvine deci să-l cunoaștem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generațiilor viitoare!”, a declarat Ilie Tudorel.