Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Comisionul, cât e comisionul?
Plăţile în numerar pe care firmele le pot efectua către alte companii sau persoane fizice ar putea fi reduse la 5.000 lei, de la 10.000 lei pe zi, se precizează într-un proiect de ordonanţă lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor (MFP), deşi informaţia a fost anunţată de ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu încă din 22 ianuarie. Potrivit proiectului de act normativ, urmează să fie introdus un plafon de 10.000 lei pe zi pentru plăţile în numerar efectuate între persoanele fizice. În plus, vor fi aplicate amenzi în cazul în care plafoanele atât pentru firme, cât şi pentru persoane fizice, vor fi depăşite.
Conform unui proiect de ordonanţă privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, plăţile în numerar efectuate de firme urmează să fie limitate şi vor fi introduse plafoane pentru operaţiunile cu numerar efectuate de persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiare, întreprinderile individuale. Mai mult, depăşirea plafoanelor va fi sancţionată cu amendă. În momentul în care dispoziţiile propuse de Finanţe vor fi aprobate de Guvern şi vor intra în vigoare, vechiul act normativ care reglementează plăţile în numerar, respectiv OG nr. 15/1996, va fi abrogat.
În documentul aflat în dezbatere publică se precizează că încasările şi plăţile efectuate de persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică de la/către oricare din aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar.
Totuşi, aceştia vor putea realiza încasări şi plăţi, însă în anumite limite.
Astfel, pentru plăţile în numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, plafonul zilnic maxim de 10.000 lei, respectiv 5.000 lei către o singură persoană juridică se va reduce la 2.000 lei/ persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 5.000 de lei/zi.
De asemenea, dispoziţiile propuse de Finanţe stabilesc ca limitarea plăţilor zilnice în numerar la 2.000 lei/persoană vor fi aplicabile şi în cazul:
- operaţiunilor de plăţi în numerar efectuate de operatorii economici către persoane fizice, reprezentând plata contravalorii unor livrări de bunuri, sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituirile de împrumuturi sau alte finanţări;
- operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, acordarea de împrumuturi sau alte finanţări.
Noile reguli ar urma să introducă un plafon şi pentru tranzacţiile efectuate de persoanele fizice. Mai exact, încasările şi plăţile în numerar efectuate între persoane fizice nu vor putea depăşi limita zilnică de 10.000 lei/tranzacţie.
În plus, operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii urmează sa fie limitate la 10.000 lei/persoană pe zi.
Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, achiziţia bunurilor imobile şi autovehiculelor urmează să fie achitată doar prin instrumente de plată fără numerar.
Dacă această măsură nu va fi respectată şi, de asemenea, dacă plafoanele institute pentru operaţiunile în numerar vor fi depăşite, atunci contribuabilii vor fi sancţionaţi cu amenzi reprezentând 25% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele stabilite pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 de lei.
Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a anunţat încă din 22 ianuarie că vor fi limitate plăţile în numerar efectuate atât de persoanele fizice, cât şi de firme.
„Evaziunea fiscală are ca motor principal plăţile în numerar, iar centrele comerciale engros de legume-fructe, de bunuri de consum realizează aproape 99% din operaţiuni în numerar. De asemenea, în domeniul cerealelor şi panificatiei, operaţiunile de plăţi se fac în principal în numerar, agenţii economici plătesc în numerar persoanelor fizice. O persoană fizică nu se va mai duce cu geanta plină cu bani să cumpere terenuri, case, maşini. Atunci şi operatorii economici înregistrează în evidenţa fiscală cât s-a platit şi vedem şi la persoanele fizice cât comerţ au făcut în anul respectiv, cât au produs şi putem să impozităm”, a precizat la momentul respectiv ministrul Finanţelor.
„Sancţiunile propuse au drept scop anularea impactului negativ asupra bugetului de stat datorat pierderilor cauzate de rambursările de TVA efectuate către persoane care au făcut plăţi în numerar, şi-au dedus TVA, dar în amonte se constată că furnizorii care trebuiau să plătească TVA la buget au dispărut” - se precizează în nota de fundamentare a proiectului propus de MFP.