Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Joi , 27 Mai , 2010
Combaterea discriminarii pe piata muncii
* In Baia Mare a fost inaugurat un Centru local antidiscriminare, o institutie care are rolul de a oferi consultanta pentru prevenirea si combaterea discriminarii pe piata muncii, atat victimelor, cat si angajatorilor, sindicatelor sau reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale. Proiectul este realizat de Centrul de Resurse Juridice, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Fundatia Giacomo Brodolini.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si fundatia italiana au realizat o retea de astfel de centre in sase orase mari: Pitesti, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Bistrita si Craiova. Centrele fac parte din reteaua de centre create in cadrul proiectului „Reteaua multifunctionala de servicii de consiliere antidiscri-minare pentru incluziune sociala a persoanelor discriminate”. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European. In Baia Mare a venit Georgiana Pascu, manager de proiect. Intalnirea a avut loc la AJOFM si au participat DGASPC, AJPS, AJOFM, ITM, AOFM si chiar de la Politie. Cei de la Directia de Asistenta Sociala au pus la dispozitie un spatiu pentru functionarea Centrului.
Georgiana Pascu a explicat pe scurt ce inseamna un astfel de Centru si rolul lui in rezolvarea problemelor de discriminare pe piata muncii. Din pacate si in Romania astfel de cazuri sunt tot mai dese si necesita consultanta specializata. Pentru cei interesati, Centrul din Baia Mare ofera informatii juridice din practica interna si internationala din domeniul antidiscriminarii, atat in ceea ce priveste egalitatea de sanse pe piata muncii, cat si in privinta procedurilor legale pe care le au la dispo-zitie cei in nevoi pentru a-si apara drepturile. Managerii vor putea afla cum sa previna si sa combata faptele de discriminare si cum sa implementeze managementul diversitatii la locul de munca. Pe langa informatii, aceste Centre mai au ca atributii si sa asiste victimele discriminarii, sa consilieze grupurile vulnerabile, partenerii sociali, ONG-uri, alte institutii publice. „O alta componenta a proiectului consta in organizarea de cursuri de formare in domeniul egalitatii de sanse pentru reprezentantii autoritatilor publice, ai organizatiilor neguvernamentale si ai mass-media”, a spus Pascu.
Desi pare foarte tehnic la prima vedere, proiectul este usor de inteles. El are ca scop imbunatatirea accesului egal pe piata muncii a femeilor si persoanelor apartinand grupurilor vulne-rabile prin cresterea constientizarii principiului egalitatii de sanse. Altfel spus, femeile, in special, sunt victime ale discriminarii pe piata muncii. Nu este un subiect nou. De mult timp, poate dintotdeauna, femeile au fost considerate ca fiind o mana de lucru ieftina si de categoria a doua. Intr-o lume a barbatilor, femeile isi fac loc mai greu in posturi de conducere sau a locurilor de munca bine platite. Evident ca teoria este ampla si interesanta. Pe langa femei, sunt multe cazuri de discriminare a tinerilor sau a altor categorii: minoritari, etc.
Georgiana Pascu a explicat ca actiunile CRJ se realizeaza cu ajutorul partenerilor care vor sa intre in proiect (DGASPC, AJOFM, ASP, ANR…). „Este nevoie de instruire a personalului in domeniul egalitatii de sanse si cele de mediere. Vor fi aplicate 600 de chestionare persoanelor din grupul de tinta in cele sase orase-judete pentru a se identifica nivelul de cunoastere a problematicii egalitatii de sanse. Vom incheia parteneriate cu cei de la Directia de Asistenta Sociala, AJOFM etc. Mai departe vor fi derulate campanii de informare si constientizare. Estimam ca in cazul formarii persoanelor ce vor implementa proiectul in cele sase judete, peste 1000 de persoane vor beneficia de cursuri”, a spus Pascu. Prezenti la intalnirea organizata la AJOFM, partenerii in proiect, reprezentantii de la Directia de Asistenta Sociala si cei de la AJOFM au spus ca realizarea acestui Centru este un pas important in lupta cu discriminarea pe piata muncii.
Formulari de complezenta, in acest moment, ramane de vazut ce se va intampla in continuare. De asemenea, foarte important, interesant, este modul in care se va colabora cu presa. Ne referim la transparenta, la oferirea de informatii in timp real si concrete. Ne-am saturat de statistici, de cifre, de raportari. Discriminarea exista, este concreta si poate fi combatuta. Noi dorim sa colaboram…
Partenerii proiectului
Centrul de Resurse Juridice este o organizatie nonguvernamentala infiintata in anul 1998 de catre „Fundatia pentru o Societate Deschisa”. CRJ actioneaza pentru crearea si functionarea unui cadru legal si institutional care sa asigure respectarea drepturilor omului pentru accesul liber la un act de justitie echitabil. CRJ este membru al unor retele europene antidiscriminare. Fundatia Giacomo Brodolini este o organizatie nonprofit din Italia infiintata in 1071. Are experienta si experti calificati in domeniul politicilor sociale
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.