Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Colţu meu. Violențele de acum, nimic nou sub soare
Zilele astea, m-am îngrozit urmărind buletinele de știri la televiziunile naționale. Crime, violuri, fraude în primării, certuri în care se folosește forța. Multă violență în școli. Dacă ar fi să analizezi aceste întâmplări, ai spune că România a devenit raiul infractorilor. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Cu siguranță că numărul infracțiunilor a crescut, dar ele existau și în trecutul mai apropiat de noi. Iar acum aceste întâmplări se mediatizează mai mult. Am putea spune că sunt cele mai cerute de redacțiile centrale, corespondenților din teritoriu. Accidente de mașini și infracțiuni. Ingrediente sigure pentru un rating cât mai mare.
Apoi, știrile respective sunt reluate la nesfârșit. Dacă ai urmări câteva ore programele de știri, te-ar apuca depresia. Despre violența în școli ce s-ar putea spune? Copiii, tinerii de acum nu fac decât ce au învățat, ce au văzut în copilărie, acasă, la prieteni. Dar cam așa a fost și anii trecuți. Îmi amintesc de perioada în care copiii mei erau la liceu. Undeva, în centrul orașului. Ei îmi povesteau de drogurile ce se consumau în școală. Era un stabiliment, ceva cu mov, în care colegi de-ai lor cumpărau tot felul de pastile și țigări. Iar drogurile erau consumate, în general. La școală, cu toate „binefacerile” lor. Țin minte că m-am certat cu reprezentanți de-ai poliției la conferințe pe tema consumului de droguri la școlari. Ei susțineau că nu există un astfel de fenomen în școlile băimărene. Ca atare, la Mov nu se făceau controale, în spatele școlilor nu se făceau razii, iar copiii erau lăsați în pace, să viseze...
Dincolo de acest fenomen, care azi poate e mai intens, relațiile între colegi erau la fel de nasoale. Unii erau bătuți, batjocoriți din diferite motive, jigniți, torturați fizic și emoțional. Acum se spune bullying, atunci erau violențe între colegi. De fapt, și în urmă cu 30-40 de ani se întâmplau aceste lucruri. Probabil nu la fel de multe ca acum, dar erau. Nu sunt noutăți, nu au apărut din cauza faptului că România a trecut în democrație, că face parte din Europa și că am preluat ce este negativ... idei pe care unii le folosesc la greu. Deci, nimic nou sub soare.