• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Aprilie , 2023

Colțu̕ meu. Vai de noi!

 Sărbătorile au trecut, primăvara a venit, războiul parcă nici nu mai e, criza energetică nu e criză, cel puțin pentru cei abonați la Hidroelectrica, iar alimentele nu s-au scumpit mai mult decât erau. Altfel spus, parcă situația e mai respirabilă. Până ajungi la alimentat cu benzină. Aici, în stațiile PECO de la noi situația e altfel. Peste tot în lumea asta largă se anunță ieftinirea petrolului, implicit a benzinei, doar la noi prețurile urcă din nou. Aproape șapte lei. Ceea ce e greu de înțeles. Petrolul la un preț scăzut, aproape istoric de scăzut, iar la noi benzina la un nivel ridicat, prea ridicat pentru vremurile astea. În mod normal, ar fi trebuit un preț de circa cinci lei, pe acolo. Culmea culmilor e că nimeni nu îi întreabă pe ăștia cum stabilesc tarifele. Dacă petrolul se ieftinește, la noi eventual scade cu un bănuț. Jenant. În schimb, dacă prețul petrolului crește, că mai crește, mai scade, benzina are un cost mai mare cu zeci de bănuți.

De asta profiturile companiilor care vând la pompă sunt atât de mari. Îmi amintesc că analiștii ăștia, pe care îi tot vedem la televizor ori în materialele scrise, criticau Ungaria pentru măsurile luate la prețul benzinei și motorinei. Se prevedea un colaps în Ungaria, faliment și toate greutățile lumii.

A trecut aproape un an și nu s-a întâmplat mai nimic. Doar că ungurii au trecut mai ușor peste criza asta care ne chinuie. La fel s-a întâmplat cu prețurile la alimente, la nealimentare și tot așa. Suntem sortiți să plătim cam tot la un preț mai mare decât ar fi normal. Dacă, de exemplu, mergi să cumperi hăinuțe pentru bebeluși, lapte praf, orice lucruri pentru nou-născuți și pentru copilașii care cresc în fiecare lună, te îngrozești. E limpede că o familie la început de drum nu prea poate rezista la prețurile din magazine. Și ne mai mirăm că natalitatea este cum este. De ce să faci un copil, dacă te socotești cum să faci să poți lua o cutie de lapte praf amărâtă sau scutece?! Vai de noi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.