Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Colţu meu. Vaccin pentru toată lumea
Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu societățile farmaceutice BioNTech și Pfizer. Prin intermediul lui se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023. El va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze. Contractul prevede ca producția de vaccinuri să se efectueze în UE și ca elementele componente esențiale să provină din UE. În plus, el prevede că, încă de la începutul disponibilității vaccinurilor în 2022, livrarea lor în UE este garantată. Datorită cooperării, derulate în condiții bune, cu întreprinderile în temeiul contractelor actuale și a unor măsuri instituite, livrarea dozelor în timp util este asigurată.
A fost consolidată posibilitatea ca statele membre să revândă sau să doneze doze țărilor care au nevoie de ele, din afara UE. Acest nou contract va consolida capacitatea UE de a
produce vaccinuri, permițând astfel deservirea altor piețe din întreaga lume. Contractul semnat cu alianța BioNTech-Pfizer va suplimenta portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa.
BioNTech este o companie germană care colaborează cu societatea Pfizer din SUA în vederea dezvoltării unui vaccin bazat pe ARN mesager (mARN). mARN joacă un rol fundamental în biologie, transferând instrucțiuni de la ADN la aparatul celular care sintetizează proteine. În cazul unui vaccin mARN, aceste instrucțiuni determină producerea unor fragmente inofensive ale virusului pe care corpul uman le utilizează pentru a genera un răspuns imunitar capabil să prevină sau să combată o anumită boală. Comisia a decis să sprijine în continuare acest vaccin pe baza unei evaluări științifice solide, a tehnologiei utilizate, a experienței companiilor în dezvoltarea vaccinului și a capacității lor de producție pentru a aproviziona întreaga UE.
Dincolo de aceste înțelegeri rămâne nevoie de vaccinare a populației din fiecare țară. La noi ca la nimeni. După un început furtunos al vaccinării, lumea a început să renunțe din diferite motive. Din păcate!