• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 19 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 August , 2024

Colțu`meu / Sărbătoarea castanelor revine

Anul acesta se va organiza sărbătoarea castanelor, sărbătoarea de suflet a băimărenilor. După o perioadă în care nu a mai fost organizată, se reia totul. În ultimii ani, au fost discuții nenumărate, au fost partide care au condamnat o astfel de organizare, pe motiv de bani cheltuiți, rezultatul fiind un fel de bâlci.

Acum, ar trebui să ne amintim cum a început totul. Cu mulți ani în urmă, s-a propus și s-a acceptat organizarea unei sărbători în care personajul principal să fie castanul de Baia Mare. A fost montată o platformă pe care comercianți de legume și fructe au adus produse proaspete spre vânzare. Și, bineînțeles, castane. De altfel, gustoasele fructe se puteau cumpăra de la aprozare, de la tarabe, de prin oraș. Această sărbătoare a prins la băimăreni și a fost organizată în fiecare an. Trebuie menționat că eram singurul oraș din România în care se organiza astfel de sărbători. După Baia Mare, au început festivalurile de prin țară. Am fost deschizători de drum, așa cum a fost și cu decuplarea de la sistemul centralizat de încălzire și instalarea de microcentrale de apartament.

Sărbătoarea castanelor s-a desfășurat în fiecare an și, pe măsură ce a trecut timpul, a devenit mai mare, mai cunoscută, mai vizitată de turiști veniți chiar și din străinătate. Evident, costurile au crescut, dar și beneficiile. Mai ales turismul s-a „hrănit” din această sărbătoare. Din păcate, politicul și-a băgat coada și aici. Cei din opoziție au tot acuzat că se cheltuiesc bani mulți, iar, atunci când nu erau așa de multe fonduri, acuzau că sărbătoarea este un fiasco. Nicicum nu era bine. Așa a fost și anul trecut, nu a fost sărbătoare, de ce nu a fost? Dar politicienii se schimbă la final de mandat, vin alții și povestea reîncepe.

În concluzie, vom avea sărbătoare, fondurile anunțate sunt mai mici și rămâne de văzut cum se va desfășura. Din păcate, actorul principal, castanele, au devenit un lux și sunt aduse din Grecia, Turcia și cine mai știe de pe unde. Păcat!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.