• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 11 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Iulie , 2013

Colţu’ meu / Provincia vă dă puterea! Nu o confiscaţi!

Oficial ne este bine. Politicienii au intrat în vacanţă, iar românii se gândesc unde să îşi petreacă vacanţa de vară. Ofertele curg gârlă, bani sunt, deşi lumea se plânge că nu are, o situaţie greu de înţeles.

Pentru ziarişti va fi o perioadă în care ştirea de monden va face diferenţa. În Bucureşti, că în provincie, ca provincialii, nici mondenităţi nu prea avem. Aşa că ne pregătim pentru septembrie, când aleşii vor reveni şi vor intra în forţă în marile provocări ale anului acesta, dar mai ales ale anului 2014.

Regionalizarea lui Dragnea parcă a intrat într-un impas! Nu prea se mai vorbeşte, dar în zonele subterane, în cotloane, adică, se lucrează în continuare la acest proiect. Dragnea spunea zilele trecute că regionalizarea ne va rupe de comunism! Ce amuzant este acest domn, acest băiat din Teleorman, efemer ajuns în poziţia de prim-tenor în opera de trei parale numită regionalizarea României. Pentru cei care cunosc ce înseamnă politica, se ştie că puterea celor care conduc vine din provincie, de la baroni sau nebaroni locali. Unii sunt marchizi sau prinţi. De aceea împărţirea ţării în regiuni înseamnă împărţirea sferelor de putere între partidele care operează regionalizarea. Politica se hrăneşte cu combustibilul oferit de un monopol regional. Este mai eficient decât cu atâtea judeţe.

 

Practic, regionalizarea va fi punctul culminant în jocurile pentru preşedinţie. Va fi în favoarea USL, mai ales PSD, dar şi în favoarea lui Traian Băsescu. Nu înţeleg cum ne vom rupe de comunism, în acest context.

 

Pe de altă parte, am văzut un document interesant al UE, în care se vorbeşte de noua politică europeană regională. Din varianta citirii pe diagonală, am dedus că noua politică a regiunilor, că este una nouă, are în vedere NUTS-uri II, adică o regiune care are între 800 de mii locuitori şi 1,5-2 milioane.

Ar fi regiunile cele mai flexibile, au constatat ei, după vreo 20 de ani de regionalizări. Altfel spus, Dragnea ne vinde gogoşi cu ADR-urile. Ar fi mai indicat regiuni mai mici: două-trei judeţe, adică!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.