Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Coltu’ meu / Prostii de toamnă
Se mai întâmplă să merg cu autobuzul. Rar, dar se întâmplă. Fiind la unul din magazinele mari, la ceva cumpărături, am constatat că nu pot merge cu o ma-şină, că am bagaje multe şi că mă durea un picior groaznic. Trei condiţii îndeplinite pentru a apela la serviciile operatorului de transport în comun, Urbis.
Am ajuns în staţie şi, evident, mi-am dat seama că nu am bilet. Nu-i nimic, mi-am spus în sinea mea, voi plăti prin SMS, bucuros că pot folosi tehnica din dotare. Şi în timp ce butonam telefonul, am zărit scris pe un perete că acest serviciu nu mai este valabil. Mai era un îndemn la cumpărarea de bilete de călătorie, din timp. Şi atunci m-am enervat. Păi, dacă nu ştii că mergi cu troleul, ce faci? Sunt mulţi care ajung să meargă cu autobuzul dintr-o întâmplare.
M-am uitat în jur şi nu am găsit un loc din care aş putea cumpăra biletul mult dorit. Mi-am petrecut timpul de aşteptare căutând o soluţie. De mers pe jos nu era posibil, durerea surdă din picior m-a determinat să ţopăi ca o capră! Aşa că
m-am urcat în autobuzul care a venit într-un târziu. Puţinii călători erau risipiţi prin bus. Cei care au urcat nu au făcut gesturi din care să rezulte că ar avea bilet. Nici în staţiile care au urmat nu am văzut pe cineva compostând bilet. Nu puteau avea toţi abonamente, nu era o oră de ieşit sau de mers la lucru, de fapt nici traseul nu era spre vreo platformă industrială, ca pe vremuri. Concluzia a fost că nu aveau bilet, ca mine, şi circulau gratis. Eram mici infractori.
Îmi dorisem să vină un controlor cu care să mă cert pe tema biletelor şi a locurilor din care le poţi cumpăra. Dar controlorii nu au apărut şi aşa, un autobuz aproape plin circula pe banii de la buget, probabil.
În altă zi am auzit o altă întâmplare legată de Urbis. Dacă eşti nevoit să faci o navetă în oraş, adică să circuli zilnic cu autobuzul, te gândeşti să îţi scoţi abonament. Şi aşa începe o situaţie tragi-comică. Trebuie să îţi faci o legitimaţie de Urbis, dacă vrei să îţi faci abonament. Legitimaţia se face doar la sediul Urbis, la… capătul oraşului. Dacă lucrezi şi vii după trei jumătate, nu apuci sediul deschis. Nu poţi să îţi faci legitimaţie, implicit abonament. Punct!
Pe vremuri te duceai cu buletinul şi îţi puteai face abonament!