• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 12 Aprilie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Aprilie , 2025

Colțu̕ meu / Poluarea din Baia Mare, greu de „ucis”

În decursul anilor, am făcut multe materiale legate de situația din Bozânta Mare, de la Aurul și din zona Baia Mare. O zonă în care sunt mai multe iazuri de decantare cu problemele de poluare aferente.  Practic, în toate aceste zone, avem o poluare a apei, de suprafață și din pânza freatică, a aerului și a solului. Strict, la iazul de la Bozânta noi credem că situația este puțin diferită, față de cele discutate recent, în Baia Mare.

În Bozânta, se află celebrele iazuri de decantare ale mineritului maramureșean. Iazurile de la Bozânta aparțin companiei Remin, cele vechi de pe vremea comunismului muncitor şi luminat, iar în apropiere se află iazul Aurul, al companiei Romaltyn, singurul iaz conform din ţară.

Iazul Bozânta este o construcție care a început în anii comunismului învin­gător, atunci când mineritul lucra fără opreliști ecologice. Sterilul, un produs al procesului tehnologic, trebuia depus undeva, iar cei care conduceau mineritul au decis că acest deșeu toxic, plin de metale grele, acizi şi alte substanțe chimice otrăvitoare, se poate depune la Bozânta, în apropierea râului Someş. În zecile de ani de producție minieră, a rezultat un iaz mândru şi frumos, construit pe pământul mănos al patriei, fără nicio protecție. Ceea ce înseamnă că tot ce se scurge din acest iaz ajunge în emisar (Someş) şi în pânza freatică.

 

Iazul este un organism viu, în sterilul depus au loc procese chimice, otră­vu­rile se combină între ele şi rezultă alte otrăvuri, la fel de periculoase sau mai periculoase. Poluarea permanentă pro­vocată de acest iaz, ca de la oricare iaz de altfel, este prin aer şi prin sol. Vântul ridică praful plin de substanțe chimice şi îl depune în apropiere şi pe arii tot mai mari. În zeci de ani, este clar că terenul de lângă iaz - vorbim de kilometri în­tregi - a fost afectat de această poluare per­versă.

 

Solicitarea de a ecologiza iazul, iazurile, are un efect parțial. După un timp, nu se mai ridică praf deloc sau aproape deloc. Dar în sol continuă să ajungă otrăvurile generate de iaz. Singura soluție pentru a rezolva această problemă, a poluării, ar fi eliminarea acestui iaz prin prelucrare. Un subiect asupra căruia vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.