Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Colţu’ meu / Pătrunjelul cel de toate zilele, marfă de import!
Au început să se umple tarabele din piaţă şi galantarele din aprozare şi supermarketuri cu verdeţuri. De la salată, spanac, la pătrunjel frunze sau mărar verde. Care mai de care mai mari, voluminoase, mă refer la salate, de te întrebi cu ce le-or fi hrănind producătorii.
Apoi, te linişteşti gândindu-te că în grădinile maramureşenilor nu au loc experimente cu fertilizatori sau îngrăşăminte minune. Iei salata, o pui în plasă şi acasă o speli şi faci amestecul atât de aşteptat după iarnă, era să spun grea, dar astea grele erau acu „jde” ani în urmă. Asta ar fi partea idilică a preparării unui castron cu verdeţuri şi legume pline de vitamine.
Dacă privim mai atent, lucrurile se schimbă. Întâi, gustul! Nu prea mai are gust de salată cu salată, roşii, ardei, ceapă şi verdeţuri. Un pic de ulei de măsline şi oţet după gust.
Apoi culoarea şi mirosul sau, mai bine spus, lipsa lui.
Salata preparată este un fel de Babilon al legumelor şi verdeţurilor.
Salata verde este din Italia sau Ungaria. Ceapa verde adusă din Italia, Ungaria sau Polonia. Ardeii sunt în general din Olanda, Spania sau Turcia, ori Israel. Roşii din Italia, Turcia, Spania, Polonia sau Maroc. Uleiul e de import, evident, iar oţetul poate fi şi românesc, dar şi de import.
Desigur că te enervezi când vezi că în farfuria ta sunt soiuri aduse la 2000 de kilometri în loc să fie luate din Mireş, Hideaga, Coltău, Remetea sau din altă localitate maramureşeană în care legumicultorii, cel puţin în ultimii ani, scot producţii de astfel de legume. Nu chiar toate, dar salată verde şi spanac, cu siguranţă. Mai ales că vremea a fost bună pentru astfel de lucrări.
Dacă noi luăm salată verde din Italia, ce se întâmplă cu salata verde de aici din Maramureş? Unde este comercializată?
Salata este o legumă foarte perisabilă Dacă ai recoltat-o acum, după câteva ore, nu multe, este aproape veştejită.
Să ne gândim cât timp trece de la recoltare, ambalare, transport la linia de transport, în România şi aici distribuită în oraşe. Câte zile trec până ajunge în farfurie? Cu ce le tratează de par a fi comestibile?
Culmea acestor importuri am văzut-o zilele trecute. Am cumpărat o legătură de frunze de pătrunjel din Italia! Asta le întrece pe toate!