• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 31 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 August , 2017

Coltu’ meu / Păpuşarii inechităţilor curente

Zilele trecute a avut loc o întâmplare tragi-comică prin implicaţii, la Pre­fectura Maramureş. Noul prefect Vasile Moldovan tocmai a fost instalat. Nici nu a apucat omu’ să vadă ce şi cum prin instituţie că la poarta de intrare şi-au fă­cut apariţia cei din Borşa, de la Compo­sesoratul care are o sentinţă definitivă pentru retrocedarea a 17.000 de hectare de pădure. Cazul este în atenţia DNA şi al altor instituţii, dar sentinţa există, iar Matei Mihali şi executorul judecătoresc ce a preluat speţa au venit să execute silit Prefectura. Situaţia este cunoscută, dar mă uimeşte imobilismul de care dau dovadă instituţiile care ar putea rezolva totul.

Noul prefect a dat piept cu problemele din Prefectură, probleme de care şi se­cretarul de stat prezent la instalare a amintit. Chiar pe un ton dur. În conclu­zie, o porcărie. Toţi ştiu că la Borşa este o situaţie explozivă, că este o sentinţă definitivă considerată de mulţi nelegală. Dar până la aflarea adevărului, sentinţa trebuie pusă în aplicare. Iar dacă se dovedeşte că nu a fost corectă vor începe alte procese, alte executări, alte certuri şi cine mai ştie ce alte grozăvii. Cei care pierd sunt oamenii cei mulţi şi pădurea ce dispare încet, încet. Probabil lucrurile se vor linişti doar atunci când nu va mai exista pădure.
Eu cred că, de fapt, lucrurile sunt mai simple. Există un grup, o grupare, să o numim oricum, ce vrea ca situaţia să fie aşa, ca acum, adică imposibilă. Când totul este în haos, cine câştigă? Păi, păpuşarii şefi, cei ce trag sfori, cei de la nivelul pe care noi, muritorii de rând nu îl vom atinge niciodată.

La fel se întâmplă şi cu sistemul de pensii. Se tot ceartă, se tot anunţă reglemen­tarea sistemului în aşa fel încât inechi­tăţile să dispară. Ceea ce nu se întâmplă de foarte mulţi ani. Toţi promit, dar nu se întâmplă. De fapt, lucrurile sunt mai simple. Sistemul de pensii a fost faultat la începutul anilor ’90. Atunci, prin deciziile politice ale lui Iliescu şi ale celor ce gravitau pe sfera puterii s-a făcut o mare inechitate între pensionarii de dinainte de 1989 şi de cei de atunci. Iar inechitatea nu s-a rezolvat niciodată. S-a adâncit! Acum…  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.