• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Ianuarie , 2024

Colțu’ meu / Micul Robi a luat un zece cât un unu

M-am întâlnit cu un prieten și am stat la taclale minute bune. La un moment dat, îmi spune prietenul că Robert Ștrebeli, faimosul director al Muzeului de Artă din Baia Mare, cel cu doctorat la Salamanca, doctorat din burtă (de vită, probabil) a luat nota zece la evaluarea directorilor din instituțiile de cultură băimărene. La vremea respectivă, era singurul. Apoi, a mai apărut unul dintre directori. Dar, prietenul m-am întrebat cum văd eu situația. „L-ai criticat că e așa și pe dincolo. Că nu are, că nu știe, că drege multe la muzeu. Și, uite, a luat zece!”.

 

Nu am știut ce să spun. Uimirea m-a lăsat fără glas. De fapt, nu mi-a venit să cred. Ajuns acasă, am verificat. Și așa era. După minute de tăcere, eu cu mine, am început să mă uit, unde se putea. Pe site-ul muzeului am văzut o grămadă de așa-zise realizări. Expoziții, concerte, copii, vizitatori. Ce mai, o viață culturală intensă. Asta părea la o vizionare rapidă. Dacă mergi mai încet și te uiți la fotografii, situația e alta. Public puțin. Majoritatea ocupanților de scaune sunt angajați ai muzeului, iar printre vizitatori, după figură, spui că sunt turiști maghiari.

 

Ceea ce întărește ideea că venirea lui Ștrebeli la muzeu nu face decât să întărească maghiarizarea culturii băimărene. După alte zile, am stat de vorbă cu o cunoștință. Și am aflat că micul Robi nu citește ziarul nostru ca să nu se streseze. Foarte bine. Știm că oamenii din jurul lui citesc și, probabil, îi transmit. Când este ceva de transmis. Dincolo de toate astea, rămâne întrebarea lunii: Cum a reușit individul ăsta să ia zece în condițiile în care nu știe, nu poate vorbi corect și cursiv la o manifestare amărâtă unde vin doi, trei maghiari de dincolo de Tisa?

 

Răspunsul îl știm, dar nu putem dovedi. Cei care l-au sprijinit până acum o fac în continuare. Iar tablouri din colecția muzeului se duc spre cei care ajută. Definitiv sau conjunctural, rămâne de văzut. Robi, suntem cu ochii pe tine! Trec și alegerile din acest an și, la noi demnitari, noi abordări.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.