• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 August , 2023

Colțu’ meu / Măsuri pentru relansarea economiei. Nu taxe și impozite

Se discută mult despre măsurile de austeritate pe care guvernul dorește să le aplice cât mai curând. În teorie sună bine, în practică sunt măsuri de care se vorbește, cu efecte devastatoare pentru economie. Dincolo de reduceri de posturi, de taxe și impozite, sunt alte măsuri care ar putea ajuta bugetul țării. De exemplu, redeschiderea mineritului neferos. Chiar dacă a fost închis din 2007, activitatea în minele de neferoase ar putea readuce economia pe un trend crescător. Nu este ușor să redeschizi mineritul, dar trebuie început de undeva. Toate guvernele din ultimii 15 ani au spus că vor redeschide mineritul și el e bine mersi și acum, închis. Așteptăm ca și cel de acum, guvernul, să procedeze la fel. Redeschidem....tra la la. Poate, totuși, vor purcede la o adevărată revoluție în industria minieră. Contextul economico-militar ar trebui să ducă la o reconsiderare a activității miniere. Întâi ar trebui rezolvată parte de legislație, de adus modificări la Legea minelor. Niște modificări care nu necesită nu știu cât din PIB-ul României, ci doar specia­liști care să  se aplece asupra subiectului și să facă demersurile ne­­cesare. Apoi, ar trebui văzut ce se poate redeschide și cum. Remin mai există, iar cei de acolo știu unde ar trebui început. Pe de altă parte, ar trebui de văzut ce afaceri se învârt în jurul mineritului maramureșean. Că sunt și din astea.
Dincolo de minerit, ar fi și redeschiderea sau înființarea unor unități care să prelucreze ce se scoate din mine fie subterane, fie de suprafață.

Trebuie de văzut care sunt nevoile economiei și spre ce ar fi necesar să se îndrepte producția minieră. Desigur, ar fi nevoie de sume mari de bani, dar există și parteneriate public-privat și acestea pot fi benefice dacă sunt făcute cu cap și cu specialiști. Recent, am vorbit cu profesori universitari din Valea Jiului despre mineritul de acolo și despre perspectivele mineritului, în general. Din păcate, profesorii sunt sceptici cu privire la o relansarea activității, mai ales că ei, specia­liș­tii, nu sunt consultați deloc. Păcat, ar fi un moment bun pentru această activitate care se află la baza oricărei economii adevărate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.