• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Septembrie , 2016

Colţu’ meu / Maramureşul, un nord bătut de soartă

Povestea Aeroportului din Baia Mare este tristă, aşa cum este şi cea despre infrastructura nordului. De foarte mulţi ani, această parte de ţară a fost scoasă sistematic din cărţile dezvoltării, în special pe infrastructura rutieră, cea aeriană şi pe calea ferată.

Nu există explicaţii oficiale pentru o astfel de atitudine, a celor de la Bucureşti, faţă de o zonă ce este chiar brand de ţară.

Aproape fiecare ministru al Transporturilor a desfiinţat drumuri. Iar de aeroport, ce să mai spunem…

Chiar ministrul Ghinea, în ultima vizită aici, a spus că nu doreşte să comenteze ce nu au făcut guvernările şi miniştrii din anii ce au trecut.

Un ministru nu poate, probabil, să spună adevăruri care dor.

Noi, cei din presă, putem specula, aşa cum tot spune liderul PNL Maramureş la conferinţele de presă.

Ca atare, speculez şi eu pe tema Aeroportului şi a drumurilor care apar şi dispar aşa cum au apărut.

Probabil această zonă este considerată ca fiind una cu o populaţie majoritară sau însemnată de etnie maghiară. De exemplu, fostul ministru de tristă amintire Gheorghe Dobre, dacă îmi amintesc corect numele lui, avea o problemă cu ungurii.

Acum, dacă ne uităm pe harta României, vom observa că zonele cele mai văduvite de astfel de proiecte sunt Harghita, Covasna şi partea de nord.

O altă problemă este că toţi, dar toţi miniştrii care ajung în fotoliile importante vorbesc de judeţele sărace din Moldova şi Oltenia. De 20 de ani aud această chestie. De 20 de ani pompează bani acolo pentru a reduce distanţa între aceste regiuni şi restul.

Cândva o fi fost, dar acum diferenţele se văd spre alte zone. Noi fiind una dintre ele. Cam din toate punctele de vedere. De la salariu, la infrastructură şi orice.

Faptul că mulţi miniştri şi prim-miniştri sunt din acele părţi aşa-zise sărace nu poate fi decât o coincidenţă.

Este adevărat că şi noi am avut ceva miniştri, dar degeaba.

Ţin minte că, timp de şapte ani, nordul a fost zonă defavorizată, ceea ce ar fi trebuit să conducă spre dezvoltare, atragere de afaceri, investitori.

Nimic notabil. Poate doar faptul că mai multe averi individuale, ale celor care au ştiut ce trebuie făcut, au crescut cât pentru mai multe generaţii. Cam asta e soarta nordului!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.