• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 06 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Aprilie , 2015

Colţu’ meu / Hoţ şi cinstit sau sărac şi cinstit. O dilemă ireală!

Cuprom, fostul Phoenix a fost una dintre cele mai importante unităţi economice ale Maramureşului. Poate a fost inima industriei din nord. Înainte de 1989 aici se făceau fel şi fel de producţii prin care se obţineau metale de care citeai în manualele de chimie. Directorul de la combinat, alături de cel de la Remin şi cel de la Romplumb, erau cei care conduceau zona. Erau baronii din perioada comunistă. După revoluţie au apărut baronii capitalismului sălbatic românesc.

Directorii de la cele trei entităţi economice au condus judeţul vreme de vreo zece ani, după care a urmat declinul comandat de forţele ostile României, dacă ar fi să ne luăm după teoria conspiraţiei. Dincolo de acest aspect rămâne realitatea deranjantă.

Toţi cei care au condus aceste societăţi în perioada de după 1989 sunt oameni bogaţi, au case şi maşini, au posibilităţi de a petrece peste graniţe, de la concedii până la şcoli pentru progenituri. Şi totul într-o perioadă de vreo zece ani, poate ceva mai mult.

Spre comparaţie, cei de dinainte de 1989, care nu sunt atât de bogaţi, după ştiinţa mea.

Aş putea fi acuzat că sunt un proletar mânios că alţii s-au descurcat, iar eu nu. Aşa este, uneori sunt supărat pe mine că nu am fost destul de isteţ, atunci când am avut posibilitatea (am avut şi eu una) să devin un descurcăreţ care nu ar mai avea probleme existenţiale. Un mic rentier, cu o casă sau mai multe, cu maşini şi toate beneficiile care însoţesc astfel de descurcăreţi. Seara când mă culc nu am probleme cu somnul, adică nu mă tem că ar putea veni cei de la ilicit să mă întrebe de unde am putut acumula atât de mult, în atât de puţin timp. Dar această mulţumire, uneori păleşte în faţa realităţilor. Îi întreabă cineva pe „şemecherii” de acum ce şi cum? Deja şi noi cei din presă am început să uităm multe din porcăriile întâmplate în ultimii 25 de ani.

Şi atunci cum este mai bine? Sărac şi cinstit sau bogat şi tot cinstit din moment ce nimeni nu te întreabă de unde ai furat, de ce ai furat, ce ai furat…

O dilemă ireală!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.