• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 03 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 August , 2016

Colţu’ meu / Frumoasa şi muncitoarea Italie

Am fost câteva zile în Italia, o excursie mult aşteptată, mult dorită.

În şapte zile am văzut multe încât nu am reuşit să aduc totul aşa cum aş fi dorit. Am scris două texte în care am expus câteva din lucrurile văzute deoarece aşa am simţit, aşa am crezut că trebuie. Nu pot spune că am scris pentru cei care vor merge în Italia, mulţi maramureşeni au fost în Peninsulă şi vor mai merge dacă ne va lăsa contextul economico-politic.

Aşa că am ajuns la un fel de concluzii, deşi texte ar mai fi fost. Nu pot să nu amintesc, de un orăşel ce se numeşte San Gimignano, o localitate incredibilă ce are 15 turnuri şi casele din partea veche a localităţii sunt de 600 de ani în aceeaşi stare. Case de piatră, mari, adânci ce au la parter, în general magazine, iar la etajul unu sau doi, sunt apartamente. Este greu de acceptat că pot fi case ce arată ca acu 600 de ani în urmă. Dacă pui mâna pe un perete şi închizi ochii, vei simţii vibraţiile celor care au trăit pe vremuri cu domniţe şi cavaleri.Este o destinaţie turistică aparte, din punctul meu de vedere.

În rest, mai punctez câteva concluzii.

Chiar dacă este o ţară bogată, în comparaţie cu România, italienii şi mă refer la cei mulţi, la cei care muncesc zi de zi în fabrici, ateliere sau în agricultură, nu par să o ducă foarte bine. Chiar dacă au un venit lunar de 1500-2000 de euro sau chiar mai mult, viaţa acolo e scumpă. O apă la jumătate costă un euro, o îngheţată mititică face doi euro. Sunt măcelării ca şi la noi, altfel de produse dar măcelărie, dar majoritatea cumpără carne din magazin, unde este mai ieftină.

Cel mai mult se consumă carne de vită, în general mai scumpă oriunde.Un litru de ulei de măsline porneşte de la 6 euro şi ceva.

Uleiul de floarea soarelui e de la 3 şi ceva.

Laptele proaspăt este mai scump decât cel UHT. Italienii obişnuiţi îşi fac cumpărăturile din lanţurile de magazine italiene PAM şi COOP unde 80 la sută din produse sunt de provenienţă italiană.

 

În concluzie, ei nu şi-au vândut totul şi au grijă de fabricile italiene. Ceea ce mi-a plăcut.

Majoritatea au mâni aspre, mâini muncite, am fost într-o zonă agricolă cu multă vie şi măslini. Chiar şi femeile. Şi chipuri brăzdate de riduri, de muncă. Muncesc mult, se vede! În rest, bella Italia!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.