• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Iulie , 2018

Colțu’ meu / Europa Liberă şi mai puţin liberă!

În plină dispută americană cu privire la întâlnirea Trump-Putin, în SUA, cineva, nu se ştie cine, a activat butonul, unul mic, pentru reactivarea postului de radio „Europa Liberă” pentru România şi Bul­garia. Ştirea nu a făcut valuri, nu a creat dezbateri în care deontologii şi analiştii de serviciu să ne explice de ce şi cum.

Prima dată când am citit ştirea am trecut peste ea repede, m-am reîntors deoarece pentru mine Europa Liberă a însemnat destul de mult, mai ales în materie de muzică.
Am stat şi m-am întrebat care ar fi rolul postului de radio în actualul context economico-politic.
Americanii au decis renunţarea la post în urmă cu vreo 11 ani, afirmând că nu mai este nevoie de el, deoarece democraţia a învins în România.
Mergând pe această logică, am putea spune că democraţia este în pericol, din moment ce au decis să reactiveze un post de radio simbol pentru români.
Pe de altă parte, atunci, în comunism, Europa Liberă era atât de ascultat pentru că era interzis. Şi era interzis pentru că la el puteai asculta ştirile politice, econo­mice, culturale ce nu le puteai asculta în ţară. Şi mai puteai asculta muzică cum nu se putea asculta în România. Aveam un radio portabil Gloria la care ascultam postul interzis. Mai ales muzică. Mai ales emisiunile lui Cornel Chiriac.
La Europa Liberă am auzit de formaţii pe care nu le cunoşteam, am ascultat Phoenix după ce au plecat din ţară, am fost conectat, de bine, de rău la muzica pe care tinerii din toate ţările normale de pe glob, o ascultau fără probleme.
Aveam un casetofon Kastan, o sculă rusească de o calitate bună. Cu el înre­gistram muzică de la Europa Liberă şi reuşeam, eu şi familia mea, prietenii să mai uităm de cele rele. Desigur, ascultam şi partea politică, analizele, dar mu­zica era cea care mă ţinea, uneori, nopţile, în priză. Nu mă gândeam atunci că va fi un moment în care Europa Liberă va dispărea pentru că democraţia a învins în România. Termeni noi şi rela­tiv, greu de înţeles.
Tot aşa, după ce a fost închis postul de radio nu m-am gândit că vor veni vremuri în care nevoile democratice vor duce la redeschiderea postului de radio. Ce vremuri trăim!    
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.