• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 03 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Mai , 2016

Colţu’ meu / Ecologizarea Maramureşului, o poveste spusă la gura sobei

Se animă viaţa politică maramureşeană. Începe campania electorală şi au venit doi miniştri în nordul ţării. De la tehnocraţi nu m-am aşteptat să vină aşa de departe de capitala lor. E drept că au fost forţaţi şi de împrejurări. Ministrul afacerilor externe a venit pentru probleme prin Ucraina, la graniţă, şi prezenţa lui este obligatorie. Ministrul mediului vine să vadă o parte din dezastrul din pădurile Borşei, dar şi nişte iazuri de decantare de pe acolo, iazuri care ar fi ecologizate.

Am îndoieli deoarece în Maramureş, cât am văzut eu, nu există iaz care să fi fost ecologizat ca după manual. În toţi aceşti ani a fost un jaf organizat de fonduri alocate acestor ecologizări. Cei care s-au ocupat de lucrări, cei care conduc firmele respective sunt, în general, puşi pe aceste funcţii pe criterii politice şi au un singur mandat, să facă rost de bani pentru partide. Aici este una din afacerile veroase din care s-au stors fonduri nemăsurate. Şi lucrările de ecologizare sunt din categoria celor care se pretează la afaceri veroase. Ca şi cele din construcţii, şi aici sunt o grămadă de lucrări ascunse pe care nu mai ai cum să le verifici, să vezi dacă sunt conform devizului. Şi aşa avem nişte iazuri ecologizate din care curge continuu ape de mină otrăvitoare, praf ce nu este stopat de perdele anemice de copăcei etc.

Am văzut o chestie ce va fi un subiect de material în perioada următoare, dar nu pot să nu notez câteva cuvinte.

Deci! Un iaz cică ecologizat, înierbat, cu perdea de copăcei şi tot ce apare în devizele umflate de constructorii care au lucrat.

După ce recepţia a fost făcută, anii au trecut, nu chiar aşa de mulţi, iar iazul a intrat în peisajul cotidian că un constructor celebru s-a gândit să se folosească de acesta. Aşa că a început să transporte pietriş de pe iaz la lucrările pe care le are prin Maramureş. Şi aşa şi-a rezolvat problema pietrişului. Cine să vadă, şi dacă vede ce treabă are?

Dar miniştrii nu se duc în astfel de locuri, nu ştiu, nu pot, nu vor!

Variante!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.