• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 02 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 August , 2021

Colțu' meu. Din 1660, Baia Mare a luat împrumuturi pentru bugetul orașului

În ultimele săptămâni, au avut loc în spațiul public, pe rețelele de socializare, discuții despre un nou împrumut pe care Primăria Baia Mare îl dorește finalizat cât mai repede. Tema împrumuturilor orașului este una falsă. Nu te poți dezvolta dacă nu folosești acest instrument financiar, împrumutul. Desigur, există anumite limite între care un oraș, comună, municipiu se poate împrumuta. Dacă te afli între aceste limite, nu se întâmplă nimic rău. Pentru cei din presă mai ales, tema  împrumuturilor care fac rău ora­șul este de vreo 30 de ani. S-a tot spus că amanetăm viitorul orașului. Că  suntem datori vân­duți și câte și mai câte. Iar Baia Mare a luat împrumuturi de la bănci dintotdeauna. Vorbim de perioada de după Revoluție. Împrumuturile mai vechi au fost plătite, altele sunt în curs de plată, iar cele de acum se vor plăti în anii care vin. Altfel nu se poate. Bugetul orașului nu este atât de  mare. Adică, nu sunt venituri pe măsura cerin­țelor. Dar la fel este și în Cluj, București sau oriunde. În momentul de față, gradul de îndatorare al orașului este suportabil și plătibil. Așa  că toată discuția din spațiul public, pe  această  temă, este doar una po­litică ori oportunistă.
În timp ce am parcurs mate­rialele despre istoria Băii Mari, am aflat un fapt inedit și important, în contextul discuțiilor pe tema împrumuturilor orașului. Am aflat că, în 1660, orașul a plătit 10.000 de taleri lui Ahmed Bei pentru a nu cuceri orașul. Banii orașului au fost obținuți din împrumuturi care au fost plătite în decenii. Restituiri ale acestor împrumuturi se făceau și în 1737. Deci, nimic nou sub soarele finanțelor Băii Mari. Să ne mai amintim de împrumuturile României din perioada lui Ceaușescu. Au fost multe și consistente. Iar dictatorul a vrut să plătească tot, cât mai repede, și fără să facă altele. Ce s-a întâmplat se știe, vreo 15 ani românii au flămân­zit, iar țara a intrat în colaps. Teoria: „fără împrumuturi, prin noi înșine” s-a dovedit falimentară.

Așa e și acum. Este nevoie de bani pentru multe proiecte propuse. Dacă nu se fac proiecte, e bai, dacă se fac, e bai. Niciodată nu va  fi mulțumită toată lumea. Acuma, important este ca orașul să se dezvolte.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.