• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Septembrie , 2023

Colțu’ meu / De la Artă la educație

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local s-a aflat un proiect prin care fosta școală generală din Centrul Vechi a municipiului urmează să devină un Centru Cultural și Educațional. Un proiect interesant și benefic pentru zona Pieței Cetății.
Clădirea Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu” din municipiul Baia Mare, situată la adresa Piața Cetății, nr. 4, face parte din fostul ansamblu baroc al mănăstirii iezuite, format din mai multe clădiri, dintre care până astăzi s-au păstrat biserica (actuală Biserică romano – catolică a orașului), mănăstirea-școală (clădirea școlii) și ane­xele gospodărești (clădirea Muzeului de Artă din Baia Mare). Clădirea școlii nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice, distinct ca și poziție. Celelalte imobile au fost incluse în lista oficială a monumentelor: biserica are codul MM-II-m-A-04437.01 iar clădirea muzeului (cu denumirea de Oficiul Salinelor) are codul MM-II-m-A-04434. Toate clădirile se află în rezervația arhitecturală denumită „Centrul istoric al Municipiului Baia Mare” (MM-II-a-A-04432).
Școala Gimnazială „Petre
Dul­fu” face parte dintr-un ansamblu cultural important al ora­­șului, situat în perimetrul Centrului Istoric. Prin restaurarea, reabilitarea și modernizarea întregului imobil, se inten­țio­nează realizarea unui Centru Cultural-Educațional care să aducă noi perspective în domeniul cultural, de educație și de utilitate publică. Se urmărește revitalizarea întregii zone și integrarea acesteia în Piața Ce­tății.
Clădirea va găzdui săli de
cursuri și conferințe, o serie de cercuri de studii sau activități culturale, biblioteci, săli de
cursuri și conferințe, spații de expoziție etc. Pentru readucerea la viață a imobilului, sunt ne­cesa­re lucrări de restaurare, reabilitare și modernizare, în con­­cordanță cu cerințele actuale de stabilitate și siguranță în exploatare și transformarea într-un Centru Cultural-Educațional destinat activităților culturale, cu respectarea zonei protejate a Centrului Istoric, prin integrarea acestuia în viața cotidiană.
Revenind la clădirea Muzeului de Artă, aflăm că a fost ridicată în 1748, fiind modernizată în decursul vremii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.