• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 30 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Iulie , 2021

Colțu' meu. De ce să fie simplu când poate fi complicat

Chiar dacă este pandemie liberalizarea prețului la energie electrică și gaz metan a ajuns la final. Ultima etapă a însemnat alegerea de către consumator, adică noi, a unui furnizor de astfel de utilități.
 La prima vedere ar părea că este o operațiune simplă. Te gândești, consulți listele puse la dispoziție de producători și alegi. Dar la noi în România, lucrurile simple sunt în general, cele mai complicate.
Până acum eram beneficiarii unui serviciu pe care l-au numit universal.  Adică, statul prin instituția de reglementare a prețului la electricitate și gaz metan stabilea un preț care trebuia respectat de toți furnizorii. Furnizorii sunt  cei care trans­portă energia și gazul metan de la punctul unde este produs la consumator.
Acum se cere intrarea în serviciul concurențial. Furnizorii vin cu mai multe oferte, cu prețuri diferite iar consumatorul, adică noi, alegem ce ofertă credem că ne avantajează. Dar... lucrurile nu sunt așa de simple.
Pentru a  alege în cunoștință de cauză, am consultat  întâi facturile care au venit în serviciul universal. Am consultat și nu am înțeles nimic.
Am mai citit o dată și apoi încă o dată.  Am făcut consiliu de familie și tot nu ne-am lămurit. Mai ales la gaz metan lucrurile sunt tare încâlcite. Trebuie să fii inginer ca să înțelegi ce trec ăia acolo. Cu ani în urmă era mai simplu. Consumai atâția metri cubi de gaz, la prețul stabilit și ieșea suma ce o plăteai printr-un calcul matematic simplu. Acum metri cubi sunt transformați în energie electrică. Și apar fel și fel de sume și nu înțelegi cât ai consumat, de fapt. E și greu de explicat. Îmi amintesc că atunci când a apărut această modalitate de plată s-a spus printre altele că cei ce consumă nu vor mai ști ce plătesc, iar produ­cătorii vor băga  fel și fel de costuri fără ca cetățeanul să știe că plătește mai mult.
Să ne uităm la profiturile uriașe pe  care le realizează acești produ­cători...în România, această țară a tuturor posibilităților.

Cât despre trecerea consumatorilor la serviciul concurențial, numai de bine...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.