• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 14 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Noiembrie , 2015

Colţu’ meu / Cum să salvăm satul maramureşean?

Am asistat la discuţiile legate de salvarea satului maramureşean. Un proiect generos, la care se lucrează de mai mulţi ani şi care merge greu deoarece lipseşte chestiunea principală. Dorinţa maramureşenilor de a-şi salva satul, casele de lemn, porţile, şurile.

Până la urmă, de ce ar face-o? A fost cea mai des întrebare pusă.

S-au dat răspunsuri, specialiştii dau exemple peste exemple de străini ce apreciază lemnul şi construcţiile din lemn, dar nu spun şi de ce sunt astfel de iubitori. Pentru noi, românii, este greu de înţeles de ce ar vrea un om normal să stea într-o casă făcută din lemn sau lut în condiţiile în care ar putea să îşi facă o casă din cărămidă, termopane, inox, plastic şi ce alte cuceriri ale tehnicii sunt acum pe piaţă. Eu nu cred că vor fi lămuriţi cei de la ţară să renunţe la un confort la care noi cei din oraşe nu renunţăm.

 

În fond, blocurile şi casele din Baia Mare sunt garnisite cu termopan, plastic, inox, etc. Dacă mergem la viloacele de pe Deal, la căsoacele îmbogăţiţilor de după Revoluţie, ne vom cruci de soluţiile urbanistice şi arhitecturale. Pă ăştia nu îi deranjează nimeni. În fond, şi la oraş s-ar putea cere o anumită decenţă, frumuseţe, mai ales în oraşul cerului albastru, în care pictorii ce au călcat pe aici au imortalizat case frumoase, ce ar fi exemple de cum ar trebui să arate o casă, un apartament, un balcon sau un loc în care stau oameni.

Această dublă măsură nu face decât să îi determine pe ţărani să fie orăşenii de la ţară.

Pe de altă parte, am aflat că în judeţul nostru mai sunt 350 de şuri, multe dintre ele vechi de zeci, poate sute de ani. Există proiecte destinate şurilor, salvării lor. La GAL Maramureş Vest va exista posibilitatea de a obţine finanţare pentru reabilitarea şurilor şi punerea lor într-o ecuaţie chiar productivă.

 

Tot ca o amărăciune este şi faptul că cei ce vor să salveze case vechi maramureşene nu prea sunt ajutaţi. Şerban Nicolae, meşter popular din Rogoz, unul dintre cei mai iscusiţi, a realizat un muzeu popular în casa în care locuieşte.

 

Dar Şerban a vrut să salveze o casă bătrânească şi să o transforme în muzeu. A cumpărat-o, dar lucrările costă destul de mult pentru un meşter ce trăieşte din munca lui. A solicitat ajutor, dar… La simpozioane e mai simplu, spui… în teren, în lumea reală e mai complicat…  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.