Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Colţu meu. Criza crizelor face găuri...
Criza politică din București s-a terminat așa cum a început. Adică, nimic. S-a mai dat ceva, s-a mai lăsat ceva. Cei mai mulțumiți sunt cei de la UDMR. Ei merg înainte în orice variantă. Sunt supraviețuitorii de serviciu.
Dacă la nivel guvernamental lucrurile s-au calmat, în teritoriu se mai trimit săgeți otrăvite spre unii sau alții. Liderii mai mici ai partidelor de la putere explică, în continuare, ce nulități există la colaboratori. Dar se vor calma și ăștia. Totul este pentru imaginea politică. Deja se gândesc la viitoarele alegeri, iar scandalurile astea sunt aducătoare de puncte electorale. Oamenii țin minte că ai criticat. Nu trebuie decât să critici.
Lumea citește și se uită la scandaluri, critici, amenințări, acuzații. Așa a fost și la noi, aici, în nord. Înainte de votarea bugetului, s-au lansat fel și fel de acuzații. Dar ele au trecut, iar bugetele au fost votate și vor intra în vigoare de la acest sfârșit de lună aprilie. A trecut deja un trimestru din acest an și lipsa unui buget votat a făcut să se meargă la nivelul bugetului de anul trecut. Întârzierea se datorează disputelor din București. Cei din teritoriu nu pot decât să aștepte. Și așa încep întârzierile la plăți, la decontări și tot ce ține de activitatea curentă. Dacă la nivel macro lucrurile sunt ținute sub un oarecare control, la nivel micro ele sunt mai complicate. Adică, oamenii care și-au angajat anumite cheltuieli, forțați de activitatea pe care o au, nu își pot deconta aceste cheltuieli, deoarece nu este buget votat. Și nu este buget votat, deoarece se ceartă cei care ar trebui să-l voteze. Un cerc vicios ce se repetă în fiecare mandat, indiferent cine e la putere. Dar acum au trecut deja patru luni. Sunt unii angajați care au trebuit să meargă în delegații costisitoare pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, ale instituției. Și, cum e pandemie, pleci cu avionul, că te expui mai puțin. Problema e că la întoarcere nu primești decontarea decât atunci când se votează bugetul. Asta nu se spune înainte. După aceea nu mai are importanță. Ai o gaură de câteva milioane bune până la salariu următor....