Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Colțu’ meu. Celiacii români au viață grea
Pentru cei cu boala celiacă, respectiv intoleranță la gluten, alimentația este grea, scumpă și greu de rezolvat. Pentru cei normali, e simplu, te duci la magazin și îți cumperi ce ai nevoie. Dacă nu ai chef să gătești sau nu ai timp, te duci în oraș și mănânci, fie la restaurant, fie la mall, fie la chioșcul din colț.
Dar ce faci în cazul în care suferi de o boală celiacă?
Te duci la magazin. Cauți raftul cu produse fără gluten. Ceea ce poate fi o aventură. Magazinele din Baia Mare sunt destul de insensibile la această problemă. Produsele aduse sunt puține, iar aranjarea lor e deficitară. Trebuie să cauți și să iei magazinele la rând pentru a găsi cât de cât produse alimentare. Dar ai de căutat și lactate, fără lactoză, dulciuri fără gluten și așa mai departe. La noi nu prea găsești. În acest context, au apărut afaceri, probabil înfloritoare, cu producători de dulciuri fără gluten. Din Suceava, din Timișoara. Faci comandă și periodic vin cu mașina și aduc dulciuri, coptături și câte și mai câte. Desigur, prețurile sunt pe măsură. Te sperie.
Pe de altă parte, celiacii mai au o problemă. Dacă se duci într-o excursie, să nu vorbim de concediu, întâmpini o problemă mare. Ce mănânci? În majoritatea locurilor nu găsești restaurante care fac produse fără gluten. Duci cu tine mâncare rece și te descurci. Nu am înțeles de ce la noi nu apar astfel de localuri. Celiaci sunt mulți, cerere ar fi. Dacă mergi în Ungaria, vei fi uimit de cât de organizați sunt acolo pe problematica celiacilor. La fel în Polonia, Cehia, Germania, Franța, Spania și așa mai departe.
Nu am reușit să văd decât în Ungaria, de restul am vorbit cu cei care au trecut prin aceste țări. La unguri, chiar dacă mergi în orășele sau în orașe mari, ai la dispoziție raioane întregi cu produse fără gluten. Ai de unde alege, de la mai mulți furnizori, producători, din mai multe țări. Poți mânca la restaurant, poți merge la o cofetărie, ce mai, celiacii unguri și cei care se nimeresc pe acolo se descurcă, au sentimentul că au o viață normală, așa cum ar trebui să fie și la noi.