Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Colțu' meu. Ce a fost și ce este
Primul Război Mondial a fragmentat Europa într-o măsură neîn¬chipuită, atât prin multiplicarea entităţilor „naţionale”, cât şi prin proiecte de societate divergente pentru care au optat sau pentru care au fost împinşi unii sau alţii: între democraţie de factură occidentală, comunism şi diversele „fascisme”. Cele două decenii interbelice au fost perioada de „glorie” a experimentelor totalitare, paradoxală, dar explicabila derivă a unui drum început sub semnul unei mari aspiraţii democratice.
În ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare parte a Europei devenise prizoniera totalitarismelor, în diversele lor forme de manifestare. Nu a fost un eşec al democraţiei ca principiu, ci eşecul unor societăţi încă insuficient pregătite pentru democraţie. Aici se află riscul accelerării şi al schimbării, în căutarea unei formule inedite, care pot arăta sedu¬cătoare în trăsăturile lor abstracte, dar riscă să se dovedească dezastruoase atunci când se materializează în istorie.
După război, au urmat ani de liniște în care democrațiile occidentale s-au întărit, iar nedemocrațiile comuniste de asemenea.
A fost Revoluția din 1989 - sau ce-o fi fost - și societățile comuniste europene au trecut la valorile democrației occidentale. Țările fostului bloc sovietic s-au îndepărtat de marea Rusie sau au devenit o anexă a acesteia.
Iar acum în plin război ruso-ucrainean vedem că democrațiile europene înregistrează un eșec în ceea ce privește modul de dezvoltare. După încheierea războiului, probabil lumea nu va mai fi așa cum eram obișnuiți. Globalizarea posibil să dispară. Mai este și pandemia asta nenorocită ce nu poate fi răpusă prin mijloacele medicale obișnuite. Unii spun că vor urma și alte pandemii sau că cea de acum revine cu mai multă forță. Nu se știe care e adevărul, cert e doar faptul că vaccinurile se vând și se vor vinde, iar lanțurile producătorilor din această industrie puternică, cea farmaceutică, fac profit uriaș. Noi, cei obișnuiți...