• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 11 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2013

Colţu’ meu / Caut salată şi ceapă de Maramureş, ofer recompensă!

Povestea pieţelor din Baia Mare nu este o excepţie. Şi în alte oraşe sunt astfel de probleme, dar parcă la noi s-a dus această afacere la un nivel greu de închipuit. Avem norocul ca în jurul Băii Mari să se dezvolte, mai ales în ultimii ani, ferme de legume. Sunt sere, sunt terenuri pe care legumicultori cu experienţă produc legume şi fructe care ar fi suficiente pentru Baia Mare. Cel puţin teoretic.

În fapt, dacă mergi la piaţă, oferta celor din jur este subţire. În aprozarele din oraş, cele de cartier, se găsesc legume din Polonia, mai nou, din Italia, Turcia, Grecia. Cauţi o salată ca nebunul şi nu găseşti decât salate veştejite din ţările din jur.

Preţul este acelaşi, de la doi lei în sus. Acum, când salata ar trebui să fie o juma de leu. La fel şi ceapa verde, nu mai vorbim de alte legume, de fructe. Unde sunt legumele maramureşenilor din jurul Băii Mari?

Am încercat să aflu câte ceva, dar te loveşti de un zid al celor care nu ştiu sau nu vor să spună. M-am întrebat şi mi-am şi răspuns, dar acela e răspunsul personal, de ce cumpărăm salata din Polonia, la doi lei bucata, în plin sezon al salatei autohtone, care ar trebui să fie mai ieftină ca cea adusă de la mii de kilometri?

Lângă Baia Mare sunt ferme la 10-12-15-20-30 de kilometri. Cum pot fi aceste salate mai scumpe sau la fel de scumpe ca cele de la mii de kilometri. Dar mai ales, unde sunt salatele?

Colegii mei râd de mine că tot întreb unde este salată de Maramureş, dar e o chestie stupidă şi o consecinţă a porcăriei care s-a făcut cu pieţele băimărene. Mafia din pieţe este la fel de puternică ca şi acum 15 ani în urmă. De pe urma salatei, a cepei, roşilor s-au construit averi fabuloase, iar noi mâncăm acum ce ne dau polonezii sau italienii, olandezii sau turcii. Te apucă furia, mai ales că pe toate canalele suntem îndemnaţi să consumăm produse româneşti. Eu vreau să fiu patriot, dar nu pot!

Comentariile celorlalți

pintea pe 04.06.2013 la 12:35
Subscriu !

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.