• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Ianuarie , 2024

Colţu’ meu / Când zmeii mari fug, ăia mici înghit în sec

A fost o dată o echipă denumită „de aur”. Era condusă de un șef care spunea că are echipa cea mai tare din parcare. Pe de altă parte, nu prea avea încredere în echipă. Șeful putea să plece liniștit în concediu și echipa mergea mai departe fără probleme. Fenomenul a ținut ani buni şi a fost obiect de studiu pentru segmentul respectiv de activitate. Dar, ca în orice poveste cu șefi, apare la un moment dat şi zmeul, în cazul nostru zmeii.

 

Aparițiile cu nume ce te înfiorează  (zmeul este tot ce poate fi mai rău în basmele românești) sunt, de fapt, niște apariții „rafinate”. În varianta modernă, zmeii sunt niște șefi (directori, şefi de serviciu, subalterni) îmbrăcați cu sacouri din piele fină, cu șosete asortate la pantofi moi din piele la fel de fină. Zmeii moderni stau în case elegante  şi mănâncă în localuri „cu nume”. Sunt școliți, au arta fentării întrebărilor incomode şi au răspunsuri pentru toate. Subalternii zmeilor moderni sunt niște zmei mai mici ce fac la fel ca şefu’ şi pentru şefu’. De fapt, zmeii mici sunt cu aranjamentele, cu „munca de jos”, de aia sunt şi mici. Dar se înfruptă din beneficiile zmeilor mari cu multă nesimțire (ar spune tâmpiții care cred că trăim într-o ţară normală), de multe ori chiar fără să ştie zmeul-şef. Au inițiativă, s-ar spune!

 

Uite-aşa s-a dus pe apa Săsarului o echipă care părea a fi sortită să câștige întotdeauna. Din toţi șefii mai mari sau mai mici a mai rămas o mână de oameni pe care te poţi baza, spun privighetorile din Turnul Ștefan.

 

Trecând peste motivul evident al schimbării caracterului unor oameni (banii de culoare închisă), este un motiv de studiu cum se pot schimba nişte „zâni şi zâne” în „zmei şi zmee”. Totul este de vânzare, ar spune cei care cunosc ițele societății actuale. Aşa o fi, dar…

 

În povești, zmeii sunt răpuși de cel bun. Acolo e simplu. Cel bun scoate paloșul şi, după trei zile de lupte de dimineață până seara, îl răpune pe zmeul cel rău. La noi nu e ca în poveste. Poți să ai şi paloș, poți să ai şi dorință de a rezolva, mai trebuie să îi ai de partea ta pe zmeii de la…de unde se iau declarații şi alte din astea. Probabil, zmeu la zmeu nu îşi scoate ochii, sau ochiul, că nu se ştiu exact zmeii ăştia câţi ochi au: unu’, doi, trei sau mai mulţi, că prea bine văd cum să scoată firfirei şi din…       

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.