Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Colțu’ meu / Calitate pentru români. Adică, categoria a doua!
S-a tot vorbit în ultima perioadă de timp despre dubla calitate a produselor din import, o calitate pentru ţările din est şi o alta pentru vestici. Chiar dacă am simţit la unele mărfuri alimentare un astfel de dublu standard, am văzut, am simţit, diferenţierea pe un produs de altă categorie. Piaţa românească este invadată de scutece pentru copii şi adulţi aduse de la vreo două, trei firme. Este drept că vorbim de firme mari, consacrate şi care pentru noi reprezintă maximum de calitate.
M-am lovit de o problemă cu scutece pentru adulţi. Pachetele alea mari, de culoare albastră, un albastru azuriu şi produse de două firme: Seni şi Tena. Când spui Seni şi Tena te gândeşti că cel care foloseşte scutecele pentru protejarea bătrânilor (în cele mai multe cazuri) vor avea un avantaj, o protecţie maximă, mai puţine haine de pat şi personale de spălat şi tot ce decurge dintr-o protecţie eficientă.
Din păcate, nu este chiar aşa. Scutecele pe care le găseşti pe aici nu sunt de calitate. Am avut ocazia să fac o comparaţie între ce se găseşte aici şi ce găseşti dincolo, în vest. Aceeaşi firmă, aceeaşi marcă, acelaşi preţ, adică scump pentru noi, cei din România, dar nu aceeaşi calitate. Materialele din care sunt făcute scutecele sunt mai slabe, se lipesc de pielea omului, sunt aproape transparente şi nu-s la fel de impermeabile ca scutecele din vest. Care ar fi explicaţia?
Am căutat pe ambalajele de aici explicaţii şi indicaţii. Scrie la fel, adică, produsul finit ar trebui să fie la fel.
Într-un final, am găsit şi o explicaţie. Cele din vest sunt făcute în Italia sau Suedia, cele aduse în România sunt confecţionate în Polonia.
Şi noi, care credeam că doar la noi se fac lucruri de calitate mai slabă! Iată că şi polonezii procedează, probabil, la fel ca românii. Au un produs ce trebuie executat după o reţetă, o marcă anume. Iau materia primă ce ar trebui să aibă anumite caracteristici de calitate şi cost şi execută produsul. Apoi vând marfa cu ambalajul original. Sigur, vina este şi a firmei-mamă pentru că tolerează o calitate diminuată la un preţ asemănător. Sau poate este vorba doar de o desconsiderare a celor din est. Noi am fi nişte europeni de categoria a două ce ar trebui să consume, fără să aibă acces la calitate înaltă.
Oare la noi în ţară nu s-ar putea produce scutece pentru adulţi după un model şi o concepţie românească?